Call for papers: Volkskunde over feesten en rituelen

LECA en de redactie van het tijdschrift Volkskunde slaan de handen in elkaar voor een themanummer over feesten en rituelen. Met het oog daarop lanceren we een call for papers. Het themanummer is gepland voor het najaar van 2016. De nadruk zal liggen op de gelaagde betekenissen van feesten en rituelen.

Studie- en contactdag Op Handen Gedragen 10 okt. '15

Het traject Op Handen Gedragen brengt mensen samen die met de zorg voor processie-erfgoed bezig zijn. Om het uitwisselen van kennis en ervaringen hierover te stimuleren wordt op 10 oktober 2015 opnieuw een studie-en contactdag georganiseerd. Iedereen die met processies en het bijhorende erfgoed begaan is, is dan van harte welkom in het Cultuurcentrum in Hasselt.

Save the dates: tien lezingen over tradities in het najaar

Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis en functie van christelijke tradities kan in het najaar zijn hart ophalen. Tijdens een lezingenreeks in de Gentse KANTL worden tien tradities geanalyseerd. Waar komen deze tradities vandaan? Hoe zijn ze geëvolueerd en wat betekenen ze voor de mensen vandaag? Achtereenvolgens komen Driekoningen, Valentijn, Halloween, carnaval, Sint-Maarten, Pasen, Sinterklaas en Kerstmis aan bod. LECA bijt de spits af met een algemeen overzicht van gekende en minder gekende tradities in Vlaanderen.

Pop-up shop met vintage kostuums opent deuren

Atelier DOEK opent op woensdag 24  juni 2015 een pop-up shop met vintage kledingstukken. De kostuums dateren uit de jaren ’60 tot ’90 en figureerden ooit in een Vlaamse film of serie. De kledij wordt voor het eerst en laatst te koop aangeboden in het tijdelijk Atelier van DOEK. Opmerkelijk detail: de medewerkers van het atelier zijn aanwezig om de kledij ter plaatse aan te passen aan jouw wensen.  De winkel is gevestigd in de Maarschalk Gérardstraat 9 in Antwerpen. Meer informatie vind je hier