Meer dan 300 reuzen erkend als immaterieel erfgoed
Minister Sven Gatz voegde zopas de reuzencultuur toe aan de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. Meer dan 70 reuzenverenigingen zien daarmee hun inspanningen beloond. Voortaan is de reuzencultuur – in al haar diversiteit – erkend als immaterieel erfgoed. ‘Daar zijn we heel blij mee’, zegt Johan Vencken, de voorzitter van Reuzen in Vlaanderen vzw. ‘Onze vzw mag dan al het dossier ingediend hebben, het zijn toch vooral de vele reuzenvrijwilligers die deze erkenning mogelijk hebben gemaakt.’
Gezocht: 2 reuzen om te figureren in langspeelfilm

De Gentse regisseur Peter Monsaert is voor zijn nieuwe langspeelsfilm 'Le Ciel Flamand' op zoek naar 2 reuzen die kunnen figureren tijdens de opnames van een dorpsfeest. De opnames hebben plaats in Ghoy, en dat op 19 augustus van 8u tot 13u. Interesse om hieraan mee te werken? Stuur dan je gegevens en enkele foto's van je reuzen naar  lecielflamand@lumiere.be

Save the dates: 10 lezingen over tradities in het najaar

Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis en functie van christelijke tradities kan in het najaar zijn hart ophalen. Tijdens een lezingenreeks in de Gentse KANTL worden tien tradities geanalyseerd. Waar komen deze tradities vandaan? Hoe zijn ze geëvolueerd en wat betekenen ze voor de mensen vandaag? Achtereenvolgens komen Driekoningen, Valentijn, Halloween, carnaval, Sint-Maarten, Pasen, Sinterklaas en Kerstmis aan bod. LECA bijt de spits af met een algemeen overzicht van gekende en minder gekende tradities in Vlaanderen.

Studie- en contactdag Op Handen Gedragen 10 okt. '15

Het traject Op Handen Gedragen brengt mensen samen die met de zorg voor processie-erfgoed bezig zijn. Om het uitwisselen van kennis en ervaringen hierover te stimuleren wordt op 10 oktober 2015 opnieuw een studie-en contactdag georganiseerd. Iedereen die met processies en het bijhorende erfgoed begaan is, is dan van harte welkom in het Cultuurcentrum in Hasselt.

Traditiedrager van de maand: Jan Van Quathem  verenigt bloemen, carnaval én reuzen

Het zijn drukke tijden voor Jan Van Quathem. In zijn thuisstad Blankenberge pakt hij in het laatste weekend van augustus uit met een trilogie van erfgoeden. Voor dit bijzondere evenement wordt het jaarlijkse bloemencorso verrijkt met elementen uit het carnaval en de reuzencultuur. En dat is niet zonder reden: als jarenlange vrijwilliger merkte Jan dat bij de zorg voor alledaags erfgoed vaak dezelfde problemen opsteken. Het centrale idee waarrond alle plannen op dit ogenblik vorm krijgen, is dan ook dat de betrokkenen elkaar via samenwerking kunnen helpen.

Gaat dat zien: Sint³ in Lier

Fotografie en erfgoed doen het vaak bijzonder goed samen. Ook in Stedelijk Museum Wuyts-Van Campen en baron Caroly in Lier kun je komende maanden met eigen ogen zien hoe zeer deze combinatie werkt. In Lier zijn tradities iets van hier en nu, en daar is de stad terecht trots op. Fotograaf Jimmy Kets, zelf van Lier afkomstig, kreeg daarom de opdracht om vast te leggen hoe de Lierse heiligentradities vandaag beleefd worden. Dat resulteerde in Sint³.

Call for papers: Volkskunde over feesten en rituelen

LECA en de redactie van het tijdschrift Volkskunde slaan de handen in elkaar voor een themanummer over feesten en rituelen. Met het oog daarop lanceren we een call for papers. Het themanummer is gepland voor het najaar van 2016. De nadruk zal liggen op de gelaagde betekenissen van feesten en rituelen.