Onlinebevraging 'Op handen gedragen'

 Naar een inventaris van de processies
Onder de noemer ‘Op handen gedragen’ werkt LECA sinds 2013 nauw samen met CRKC – Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur en KADOC-KU Leuven rond de zorg voor het processie-erfgoed. De partners ondersteunen en adviseren processiecomités bij het beheer van hun erfgoed. LECA focust daarbij op het immaterieel cultureel erfgoed, CRKC op het roerend erfgoed en KADOC op het documentair erfgoed. Ook het in kaart brengen van de processies is een belangrijke doelstelling van ‘Op handen gedragen’. Het inventariseren van alle bestaande en verdwenen processies vormt een basisvoorwaarde voor een efficiënte en gerichte zorg voor processie-erfgoed.
LECA zorgt voor kleine gebruiken van groot belang

LECA, het Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag, is een erfgoedorganisatie voor feestelijk erfgoed. We onderzoeken welke feesten en rituelen bestaan, waar ze vandaan komen, hoe ze evolueren en vooral: wie ze levend houdt. Bij LECA staan de mensen achter de tradities centraal. Samen met de vele vrijwilligers die een bepaald feest of ritueel in ere houden, gaan we op zoek naar manieren om het erfgoed door te geven aan de volgende generaties. Iedereen die meer over feestelijk erfgoed wil weten of ondersteuning kan gebruiken bij het doorgeven ervan, kan bij LECA terecht.

De reuzencultuur in al zijn verscheidenheid laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed. Die ambitie sprak Reuzen in Vlaanderen vzw afgelopen zaterdag uit op haar tweede Federatiedag. Ze willen zoveel mogelijk reuzengroepen betrekken bij de aanvraag. Daarom doen ze nu een warme oproep aan iedereen die graag wil brainstormen over het dossier. Concreet zijn ze op zoek naar mensen die ideeën hebben over hoe je de reuzencultuur kan doorgeven aan de volgende generaties. Benieuwd waar het allemaal om gaat? Denk je graag mee en kan je je de komende maanden een paar keer vrijmaken?

Dankzij de schoolplicht kunnen de meeste kinderen in ons land sinds de jaren 1920 lezen en schrijven. Die nieuwe gaven zetten sommigen meteen om in iets nuttigs: de jaarlijkse brief aan Sinterklaas. Met hun beste pen, in hun mooiste handschrift, vertrouwden ze de goedheilig man toe van welk speelgoed ze stiekem droomden. Toch duurde het nog tot de jaren 1960 vooraleer het briefschrijven een algemeen sinterklaasgebruik werd. Jammer genoeg zijn er heel weinig oude sintbrieven bewaard. Het Laatste Nieuws is momenteel op zoek naar oude brieven aan de Sint.

De zee geeft en neemt. Daarom wordt de Noordzee ieder jaar op negen verschillende plaatsen gezegend. Tijdens deze zegeningen worden gestorven zeelieden herdacht en wordt er bescherming gevraagd voor al wie zich op zee begeeft. Hoe levensvatbaar zijn deze zegeningen? Zijn er voldoende mensen die de zegeningen willen organiseren? En begrijpt het ruime publiek wel waar de traditie om gaat? Om op deze vragen een antwoord te vinden organiseert LECA op donderdag 27 november om 14u een brainstorm met traditiedragers In het Blankebergse stadhuis. Bent u bij een zeezegening betrokken?

Wilfried Van Rostenberghe en Mariëtte Beyst van Kovekenskermis in Lokeren

Regen of geen regen, rond de vierde zondag van september heeft in de Heirbrugwijk in Lokeren de Kovekenskermis plaats. Drie dagen lang staan er activiteiten op het programma en is het feest. Een van de meest opvallende gebruiken is het steken van kovens. Wijkbewoners hangen dan levensgrote poppen in traditionele blekerskledij aan de gevel. De organisatie van de feestelijkheden is in handen van vzw Koveken.

Over het filmpje van de maand november moesten we deze keer niet lang nadenken. Hannes Hosten stuurde ons een prachtig filmpje over hoe Ichtegem in 2014 Sint-Maarten vierde. Over het belang van de traditie schreef Hannes het volgende: ‘Sint-Maarten is niet alleen een sprookje dat werkelijkheid wordt voor de kinderen, het is ook een volkstraditie met uitgeholde, verlichte bieten, vuur, liedjes in het West-Vlaams en lekker eten en drinken.

De website immaterieel cultureel erfgoed is volledig vernieuwd! Hij ziet er niet alleen mooier uit, hij is ook een stuk laagdrempeliger dan de vorige versie. Op de website bundelen traditiedragers alle manieren waarop ze voor hun erfgoed zorgen. Ben je op zoek naar voorbeelden van een goede scholenwerking? Zoek je tips om een tentoonstelling op te zetten? Of wil je weten wie de mensen achter het immaterieel erfgoed zijn? Dan is deze website iets voor jou.

De toekomst van een reus vrijwaren doe je niet in een handomdraai. Uit de provinciale reuzenontmoetingsdagen die LECA en Reuzen in Vlaanderen het afgelopen jaar organiseerden, bleek  dat tal van reuzenverenigingen met veel succes een eigen aanpak of methode bedacht hebben om ervoor te zorgen dat hun reus er nog een hele tijd tegenaan kan gaan. En wat voor de ene vereniging werkt, kan ook voor een andere erg nuttig zijn. Om dergelijke informatie makkelijk te delen stelde LECA samen met Reuzen in Vlaanderen een inspiratiebrochure over de reuzencultuur op.

Abonneren op Nieuws