Onlinebevraging 'Op handen gedragen'

 Naar een inventaris van de processies
Onder de noemer ‘Op handen gedragen’ werken CRKC – Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur en KADOC-KuLeuven sinds 2013 nauw samen rond de zorg voor het processie-erfgoed. De partners ondersteunen en adviseren processiecomités bij het beheer van hun erfgoed. CRKC focust daarbij op het roerend erfgoed, LECA op het immaterieel erfgoed en KADOC op het documentair erfgoed. Ook het in kaart brengen van de processies is een belangrijke doelstelling van ‘Op handen gedragen’. Het inventariseren van alle bestaande en verdwenen processies vormt een basisvoorwaarde voor een efficiënte en gerichte zorg voor processie-erfgoed.
LECA zorgt voor kleine gebruiken van groot belang

LECA, het Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag, is een erfgoedorganisatie voor feestelijk erfgoed. We onderzoeken welke feesten en rituelen bestaan, waar ze vandaan komen, hoe ze evolueren en vooral: wie ze levend houdt. Bij LECA staan de mensen achter de tradities centraal. Samen met de vele vrijwilligers die een bepaald feest of ritueel in ere houden, gaan we op zoek naar manieren om het erfgoed door te geven aan de volgende generaties. Iedereen die meer over feestelijk erfgoed wil weten of ondersteuning kan gebruiken bij het doorgeven ervan, kan bij LECA terecht.

Haal alvast kleingeld en snoep in huis, want de eerste bedelzangdagen komen er weer aan. Of mensen nu zingen voor Sint-Maarten, Sint-Catharina, Nieuwjaar of Driekoningen: een ding hebben ze gemeen. Ze gaan uit van het principe ‘wie zingt, die krijgt’. Maar hebben bedelzangtradities nog toekomst? In welke streken zingt men uit volle borst en waar blijft het oorverdovend stil? En vooral: hoe zorgen mensen er voor dat de tradities in hun streek levend blijven?

Dit jaar vierde men wereldwijd Divali op 23 oktober. Voor hindoes is dit jaarlijkse feest een van de belangrijkste momenten in het kalenderjaar. Overal ter wereld treffen mensen op dit moment dan ook de nodige voorbereidingen voor de viering. Ook in Vlaanderen is dat het geval. In West-Vlaanderen brengt de vereniging Aasamai Mandir Belgium vzw hindoes uit de hele provincie bij elkaar. Een van hen is Rachna Chitkara uit Kortrijk.

Dirk Batselier zond ons een filmpje van 60 seconden over de avonturen van reus Clemang De Vos. Wij vonden vooral de reden van zijn inzending inspirerend: ‘Reuzencultuur is een groot deel van ons erfgoed dat niet alleen moet bewaard worden in ons geheugen, maar daadwerkelijk beleefd moet worden.' Beter hadden wij het niet kunnen zeggen. Daarom krijgt dit filmpje de titel ‘minuut van de maand oktober 2014’. Wil jij ook je feestelijk erfgoed in de kijker zetten?

De toekomst van een reus vrijwaren doe je niet in een handomdraai. Uit de provinciale reuzenontmoetingsdagen die LECA en Reuzen in Vlaanderen het afgelopen jaar organiseerden, bleek  dat tal van reuzenverenigingen met veel succes een eigen aanpak of methode bedacht hebben om ervoor te zorgen dat hun reus er nog een hele tijd tegenaan kan gaan. En wat voor de ene vereniging werkt, kan ook voor een andere erg nuttig zijn. Om dergelijke informatie makkelijk te delen stelde LECA samen met Reuzen in Vlaanderen een inspiratiebrochure over de reuzencultuur op.

Abonneren op Nieuws