Doe mee aan de grote feestenquête!

LECA lanceert een grootschalige enquête voor iedereen die een publiek feest organiseert. Met de enquête wil LECA zicht krijgen op de leefbaarheid van de feesten in ons land. Wie organiseert de talloze stoeten, carnavals, processies en buurtfeesten? Welke problemen ondervinden mensen daarbij en hoe kunnen we daar iets aan doen? Om dat te weten heeft LECA uw hulp nodig. Bent u betrokken bij de organisatie van een openbaar feest? Vul dan snel onze enquête in. Het invullen duurt maximaal 10 minuten.

Schrijf nu in voor onze inspiratiedag over feestcultuur op 29/5

Vlaanderen feest graag en veel! En terecht, want vieren is èn blijft belangrijk. Op LECA’s netwerkdag  over feestcultuur op 29 mei verneem je exact wat feesten voor onze samenleving kunnen betekenen. Uit onze recente feestenquête blijkt dat publieke feesten er meer dan ooit toe doen. Dat er zo uitbundig gevierd kan worden, danken we aan de inzet van iedereen - van vrijwilligersvereniging tot gemeentedienst - die bij de organisatie van zo’n evenement betrokken is.

Waarom is de paashaas in het Engels een konijn?
Bij ons brengt een haas eieren op Pasen, in Engelstalige landen is dat een konijn. Beide hebben nochtans hetzelfde dier als stamvader: de Duitse paashaas. Eind 18de eeuw dook die voor het eerst op in Duitse kinderprenten en -boeken. Echt toevallig is dat niet. In die periode groeide de belangstelling voor sprookjes, sagen en legenden. Bovendien ontstond er op dat moment een nieuwe mentaliteit, die men later benoemde als ‘de burgerlijk cultuur’. Die was gebaseerd op discipline, gehoorzaamheid en vlijt. Figuren als Klaas Vaak, Zwarte Piet en Vadertje Tijd moesten helpen om kinderen van die disciplines te doordringen. Ook de schattige paashaas paste in dat rijtje. Zoete kinderen werden beloond, anderen bleven letterlijk op hun honger zitten.
Belangenbehartiger voor de cultureel-erfgoedsector opgericht

Op 26 maart werd in Gent een formele belangenbehartiger voor de cultureel-erfgoedsector opgericht: vzw Overleg Cultureel Erfgoed, kortweg OCE. Dat klinkt als oké en daarmee is meteen de positieve inzet van deze krachtenbundeling voor de toekomstige ontwikkeling in het cultureel-erfgoedveld duidelijk. Met deze vzw krijgt de cultureel-erfgoedsector een representatieve spreekbuis, die opkomt voor de gezamenlijke belangen in de sector.

Traditiedragers van de maand: de foorkramers

Het Gentse Sint-Pietersplein ligt er verlaten bij. Na drie weken kermis is de laatste foorkramer vertrokken. De meesten zetten koers naar Kortrijk, waar de Paasfoor vanaf 2 april 2015 weer op volle toeren draait. We strikten zeven forains voor een gesprek over ‘hun’ kermis. Al willen ze dat niet geweten hebben. Want de kermis, zo drukken ze ons op het hart,  is van iedereen.

Lees hier het interview.

Digitale tentoonstelling over verborgen schutterstradities

Ooit waren de schuttersgilden een belangrijke spil van de regionale feestcultuur. Nu zijn hun geschiedenis, evenementen en rituelen minder gekend bij het brede publiek. Dankzij de webtentoonstelling van Archiefbank Vlaanderen komt daar verandering in. De tentoonstelling geeft tekst en uitleg bij een brede waaier aan schutterstradities. Veel van de informatie is gebaseerd op LECA’s recente publicatie over gildetradities.

Reuzenbeheerders steunen aanvraag immaterieel erfgoed

Al tientallen reuzenverenigingen tekenden een intentieverklaring waarmee ze akkoord gaan om de reuzencultuur te laten erkennen als immaterieel erfgoed. Op 15 mei dient Reuzen in Vlaanderen immers een aanvraag in om de reuzen – in al hun diversiteit -  op te nemen op de Inventaris Vlaanderen. Met de intentieverklaring geven de reuzenverenigingen aan dat ze het erfgoedzorgplan onderschrijven.

Contactdag Op handen Gedragen was een succes

Op zaterdag 7 maart 2015 kwamen meer dan zestig processieorganisatoren samen in het prachtig gerenoveerde Sint-Baafshuis in Gent. De dag stond in het teken van netwerking en expertisedeling. Heeft u deze bijeenkomst gemist? Geen nood, op 10 oktober organiseren we deze contactdag opnieuw, maar dan in Hasselt. Inschrijven kan tot 1 oktober 2015.