Doe mee aan de grote feestenquête!

LECA lanceert een grootschalige enquête voor iedereen die een publiek feest organiseert. Met de enquête wil LECA zicht krijgen op de leefbaarheid van de feesten in ons land. Wie organiseert de talloze stoeten, carnavals, processies en buurtfeesten? Welke problemen ondervinden mensen daarbij en hoe kunnen we daar iets aan doen? Om dat te weten heeft LECA uw hulp nodig. Bent u betrokken bij de organisatie van een openbaar feest? Vul dan snel onze enquête in. Het invullen duurt maximaal 10 minuten.

Traditiedrager van de maand: plaatsmeester Ruddy Ghesquiere

Een goede kermis doet een gemeente helemaal opleven. Een evenement met zo’n impact organiseer je dan ook niet in een handomdraai. Voor de kramen en attracties open kunnen, worden bergen werk verzet. Niet alleen de foorreizigers hebben dan de handen vol, ook de gemeente zelf treft de nodige voorbereidingen. Het kermisterrein tijdig klaarmaken, afstemmen met lokale handelaars en omwonenden, zorgen dat opdrachten bij de juiste dienst of persoon terechtkomen en de kermis onder de aandacht van het publiek brengen zijn dan factoren die een vlot verloop enorm bevorderen.

Reuzenbeheerders steunen aanvraag immaterieel erfgoed

Al tientallen reuzenverenigingen tekenden een intentieverklaring waarmee ze akkoord gaan om de reuzencultuur te laten erkennen als immaterieel erfgoed. Op 15 mei dient Reuzen in Vlaanderen immers een aanvraag in om de reuzen – in al hun diversiteit -  op te nemen op de Inventaris Vlaanderen. Met de intentieverklaring geven de reuzenverenigingen aan dat ze het erfgoedzorgplan onderschrijven.

Nieuwe netwerkdag Op handen gedragen op 7/3

‘Op handen gedragen’, het gezamenlijke traject van LECA, KADOC en CRKC rond processie-erfgoed, krijgt in 2015 een boeiend vervolg. Op 7 maart 2015 organiseren de 3 partners in Gent een netwerkdag waarin de zorg voor processie-erfgoed centraal staat. In de voormiddag kun je je via een workshop volledig verdiepen in hoe je met het documentair, roerend of immaterieel erfgoed van je processie kan omgaan.

Symposium over streekgebonden gastronomie in Eindhoven

Op woensdag 22 april 2015 organiseert de Academie voor de Streekgebonden Gastronomie (ASG) een symposium met als titel ‘Het Schathuis van de Smaak’. Dit jaar ligt de focus op innovatieprojecten en innovatief ondernemen. Tijdens het symposium vertellen tientallen sprekers hoe zij omgaan met hun culinair erfgoed. De dag wordt afgesloten met een marktborrel, waar je tal van streekproducten kan proeven. Deelnemen kost 30 euro. Wie meer informatie wil, kan contact opnemen met het centrum via symposium@asg.be.