Netwerkdag Op handen gedragen

‘Op handen gedragen’, het gezamenlijke traject van LECA, KADOC en CRKC rond processie-erfgoed, krijgt in 2015 een boeiend vervolg. Op 7 maart 2015 organiseren de 3 partners in Gent een netwerkdag waarin de zorg voor processie-erfgoed centraal staat. In de voormiddag kun je je via een workshop volledig verdiepen in hoe je met het documentair, roerend of immaterieel erfgoed van je processie kan omgaan.

LECA zorgt voor kleine gebruiken van groot belang

LECA, het Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag, is een erfgoedorganisatie voor feestelijk erfgoed. We onderzoeken welke feesten en rituelen bestaan, waar ze vandaan komen, hoe ze evolueren en vooral: wie ze levend houdt. Bij LECA staan de mensen achter de tradities centraal. Samen met de vele vrijwilligers die een bepaald feest of ritueel in ere houden, gaan we op zoek naar manieren om het erfgoed door te geven aan de volgende generaties. Iedereen die meer over feestelijk erfgoed wil weten of ondersteuning kan gebruiken bij het doorgeven ervan, kan bij LECA terecht.

KBOV-lezingenreeks 'De Luistervink'

Onder de noemer De Luistervink organiseert de KBOV in het voorjaar van 2015 opnieuw een boeiende reeks culturele avondsalons. De 4 geplande lezingen staan allemaal in het teken van taal. Deelnemers mogen zich telkens verwachten aan een academische lezing, een informele nabespreking en culinaire hapjes, en dat in een historisch kader. De Luistervink wordt georganiseerd in samenwerking met de Heemkundige en Historische Kring Gent en het Van Crombrugghe’s Genootschap.

Le nouveau Calendrier est arrivé!

Dankzij de Reuzenkalender 2015 zorgen LECA, La Maison des Géants en La Ronde des Géants ervoor dat je ook dit jaar geen enkel reuzenevenement in België en Noord-Frankrijk hoeft te missen. Onze vertrouwde reuzenkalender zit vanaf dit jaar trouwens in een nieuw kleedje en verschijnt voortaan in XXL-formaat. Bovendien heeft de papieren versie vanaf nu ook een fantastische digitale tegenhanger: op www.calendrier-des-geants.eu vind je voortaan een uitgebreid online overzicht van reuzenfeesten.

Inspiratie uit het buitenland: Never alone

Al vele eeuwen geven de Inupiat uit Alaska via verhalen kennis en wijsheid aan hun kinderen door. In de moderne samenleving wordt het echter steeds moeilijker om deze orale traditie levend te houden. Om te voorkomen dat hun verhaalcultuur zou verdwijnen gingen de betrokken traditiedragers op zoek naar een medium dat dichter bij jongeren staat. Dat resulteerde in het wondermooie game Never Alone, dat bewijst dat erfgoed en moderne technologie perfect kunnen samengaan. 

Morsecode op Inventaris immaterieel erfgoed

Zopas heeft minister van Cultuur Sven Gatz beslist om de Morsecode op te nemen in de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. Morse, een communicatiemiddel van strepen en punten om gecodeerd boodschappen te zenden en te ontvangen, is daarmee het 41e element op deze lijst. De inventaris wil de zichtbaarheid van het immaterieel erfgoed in Vlaanderen vergroten en er tegelijk voor zorgen dat er bewuster nagedacht wordt over hoe daar duurzaam mee omgegaan kan worden.

SIEF-filmpje over etnologie

Op de website van SIEF staat sinds kort een superleuk filmpje over Europese etnologie. Onder meer Hester Dibbits, Sophie Elpers en Peter Jan Margry van onze Nederlandse collega-organisatie Meertens Instituut leggen treffend uit waar het om draait. Opgepast: als je dit fragment bekijkt, dan wil je je daarna meteen op onderzoek naar de cultuur van alledag storten!

50 jaar Familiekunde Vlaanderen

Op zondag 15 maart 2015 viert Familiekunde Vlaanderen haar 50-jarige bestaan met de Dag van de Familiegeschiedenis. Tussen 10u en 17u is iedereen dan welkom in het FelixArchief te Antwerpen voor demonstraties en workshops omtrent genealogie en familienaamgeving. Heb je verwanten in Noord-Amerika, interesse in genealogie en DNA-onderzoek of wil je leren hoe je oude familiefoto’s kan dateren? Dat alles komt aan bod. Bekende Vlamingen (zoals Bert en Vic Anciaux en vele anderen) vertellen er over hun familiegeschiedenis.

Bokrijk zoekt reuzen

Op 16 augustus 2015 organiseert Openluchtmuseum Bokrijk opnieuw een Bokrijkdag die helemaal in het teken van de reuzencultuur staat. Net zoals vorig jaar helpen LECA en Reuzen in Vlaanderen mee met de voorbereiding daarvan. Het hoogtepunt van de dag wordt een uitbundige reuzenstoet. Wil jouw reuzenvereniging graag aan deze stoet deelnemen? Lees dan hier hoe je je kunt inschrijven.

Traditiedrager van de maand: Ingwio zingt Driekoningen

Ingwio D’Hespeel is zo eigentijds als het maar kan. Hij leert studenten ontwerpen voor beeldschermen en maakt als muzikant geregeld een podium onveilig. Maar op 6 januari is hij in de eerste plaats traditiedrager. Voor Wio is Driekoningen namelijk ieder jaar hèt moment om zijn maten op te trommelen en bevriende Gentenaren op een driekoningenliedje te trakteren. Ook dit jaar is dat niet anders. Vlak voor hij zingend de deur uitging, trok LECA nog snel even aan Wio's mouw om hem een paar vragen voor te leggen. 

Onlinebevraging 'Op handen gedragen'

 Naar een inventaris van de processies
Onder de noemer ‘Op handen gedragen’ werkt LECA sinds 2013 nauw samen met CRKC – Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur en KADOC-KU Leuven rond de zorg voor het processie-erfgoed. De partners ondersteunen en adviseren processiecomités bij het beheer van hun erfgoed. LECA focust daarbij op het immaterieel cultureel erfgoed, CRKC op het roerend erfgoed en KADOC op het documentair erfgoed. Ook het in kaart brengen van de processies is een belangrijke doelstelling van ‘Op handen gedragen’. Het inventariseren van alle bestaande en verdwenen processies vormt een basisvoorwaarde voor een efficiënte en gerichte zorg voor processie-erfgoed.