Traditiedrager in de kijker zomer 2014

Ann Driessen verdiept zich in kettingbrieven
Wie op woensdag al eens bij LECA binnenliep, weet dat ons kantoor dan steevast een medewerker extra telt. Al meer dan drie jaar komt Ann Driessen ons dan als vrijwilliger een handje toesteken. Ann is de dochter van wijlen Mathieu Driessen, die heel wat betekend heeft voor de volkskunde in Vlaanderen. Ook zij blijkt door dezelfde microbe gebeten en verdiept zich met veel gretigheid in uiteenlopende volkskundige onderwerpen. Op dit moment legt zij zich toe op kettingbrieven.
Het LECA-najaar

Een rustige zomer? Niet voor LECA! Op dit moment draait ons kantoor namelijk al op volle toeren om een goedgevuld najaar voor te bereiden. Zoals gewoonlijk staat ook de komende maanden weer voor elk wat wils op ons programma. Zo brengt LECA op 23 oktober in Erfgoedcentrum LAMOT in Mechelen een lezing over Sint-Maarten.

LECA blikt terug op een geslaagde Bokrijkdag
Met een Bokrijkdag die helemaal in het teken van de reuzencultuur stond, zette het Openluchtmuseum Bokrijk op 17 augustus een bijzonder stuk van ons feestelijk erfgoed in de spotlights. Ook LECA was van meet af aan nauw betrokken bij de voorbereidingen van dit evenement. Het resultaat was een waar reuzenfeest voor jong en oud, waar zelfs het grijze wolkendek, de occasionele regendruppels of de wind geen vat op hadden! Van het moment dat de museumdeuren openzwaaiden tot de laatste gast vertrok legden we alles vast op foto. Zo kan iedereen die er niet bij was, alsnog een streepje sfeer opsnuiven
Inspiratiebrochure reuzenerfgoed

De toekomst van een reus vrijwaren doe je niet in een handomdraai. Uit de provinciale reuzenontmoetingsdagen die LECA en Reuzen in Vlaanderen het afgelopen jaar organiseerden, bleek  dat tal van reuzenverenigingen met veel succes een eigen aanpak of methode bedacht hebben om ervoor te zorgen dat hun reus er nog een hele tijd tegenaan kan gaan. En wat voor de ene vereniging werkt, kan ook voor een andere erg nuttig zijn. Om dergelijke informatie makkelijk te delen stelde LECA samen met Reuzen in Vlaanderen een inspiratiebrochure over de reuzencultuur op.

Sinds 2013 zijn de vijf bloemencorso’s in Vlaanderen toegevoegd aan de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. De betrokken organisaties verenigden zich daarvoor in een werkgroep (die door LECA begeleid wordt) en bundelen intussen al een hele tijd hun krachten op het vlak van erfgoedzorg. Ook tijdens de tweede editie van ‘Erfgoed in de bloemen’ vormt deze bijzondere samenwerking de rode draad.

Op 6 januari vieren we Driekoningen. Voor heel wat kinderen uit België en Nederland is dit feest de aanleiding om er samen op uit te trekken. Verkleed als de drie wijzen gaan ze van deur tot deur om bedelliedjes te zingen. De toehoorders stoppen de zangertjes daarna wat geld of snoepgoed toe. Maar was dat altijd zo en hoe is dat in andere streken van Europa? De studiedag belicht dit bijzondere element uit ons immaterieel cultureel erfgoed. Het is een feest met een lange geschiedenis en is vaak afgebeeld op schilderijen van bekende zeventiende- en achttiende-eeuwse schilders. In de voormiddag wordt ingegaan op de geschiedenis en hoe de viering van Driekoningen zijn weg naar een groot publiek vindt. In het namiddaggedeelte staat de praktijk centraal en focussen we op enkele inspirerende voorbeelden op het vlak van borgen.

Op 16 september organiseren tapis plein en Erfgoedcel Mechelen in Erfgoedcentrum Lamot in Mechelen de studiedag ‘In klank en beeld’. Ook het ICE-trekkersnetwerk waar LECA deel van uitmaakt, helpt bij de voorbereidingen daarvan. Concreet zal een dag lang gereflecteerd worden over het participatief documenteren van immaterieel erfgoed. Op het programma staan diverse keuzesessies en een keynote door Dr. Harriet Deacon.

Voor december 2015 plant Volkskunde. Tijdschrift over de Cultuur van het dagelijks leven een themanummer over immaterieel cultureel erfgoed en diversiteit. Met het oog daarop lanceert het tijdschrift alvast een call for papers. Naast wetenschappelijke artikelen die aandacht vragen voor nieuwe en verrassende vormen van immaterieel erfgoed en de dragers ervan zijn ook casestudies over de nood aan goede borging en bescherming of analyses van de wijze waarop de UNESCO-benadering zelf inzet op een open en divers erfgoedlandschap welkom.

Abonneren op Nieuws