Vorming

LECA is het expertisecentrum voor alledaags erfgoed. In de praktijk kun je voor de meest uiteenlopende zaken bij ons aankloppen. Wil je weten waar een bepaalde traditie vandaan komt? Zoek je iemand die met een speciefieke traditie bezig is of daar heel veel over weet? Of wil jij dat toekomstige generaties jouw erfgoed leren kennen? Dan ben je bij ons aan het goede adres. Wij zetten met plezier onze expertise of ons netwerk in om je verder te helpen.

Binnen onze werking rond alledaags erfgoed bouwden we in de loop der jaren een stevige expertise op rond feesten en rituelen.  Zijn jullie net zo gebeten door dit erfgoed als wij? Kom dan zeker even bij ons langs. Hoe groot of klein jullie erfgoedplannen ook zijn, we toetsen ze graag vrijblijvend af.

Contacteer ons gerust als jullie:

  • hulp willen bij het documenteren van het erfgoed dat jullie koesteren,
  • oplossingen zoeken voor de noden en behoeften in jullie erfgoedwerking,
  • expertise willen uitwisselen met andere personen of organisaties,
  • jullie erfgoed in de kijker willen plaatsen,
  • inhoudelijk informatie zoeken,
  • van gedachten willen wisselen over doorgeven of borgen van erfgoed,
  • begeleiding en advies zoeken bij het opstellen van een dossier immaterieel erfgoed.

Ook voor tal van andere dingen staat onze deur voor jullie open. Tot binnenkort!

Ons aanbod

Op 4 mei 2013 organiseerde LECA samen met MAS en La Maison des Géants een internationale studiedag die helemaal in van de reuzencultuur stond. Locatie van dienst was de Permekebibliotheek in Antwerpen. Onder de titel Op schouders van reuzen kwamen zowel reuzengebruiken, de reuzen zelf als alle mensen om en rond de reuzen aan bod.

Studiedag 'Op schouders van reuzen'

Op 23 februari 2013 organiseerde de Hoge Gilderaad der Kempen haar jaarlijkse Keur- en Studiedag in Lichtaart. Tijdens deze bijeenkomst werd het boek Gildetradities aan de aangesloten gilden voorgesteld. Aansluitend gaf LECA ook de lezing Gildetradities. Een verhaal van beleving en herbeleving

Op vraag van de Hoge Gilderaad der Kempen

Lezing Gildetradities

De Dag van de Cultuureducatie is een jaarlijks initiatief dat focust op alles wat cultuur en educatie samenbrengt. Op 4 februari 2014 zit de volgende editie eraan te komen. Dit jaar is het centrale thema namelijk ‘Cultuur en verlies’, en dat bracht de initiatiefnemers vanzelf bij ons project rond volkscafés.

lezing over volkscafés op Dag van de Cultuureducatie

Het CRKC organiseerde op 6 december 2012 een studiedag over de verschillende aspecten van religieus immaterieel erfgoed. Voor LECA was dit een uitgelezen kans om uiteen te zetten hoe het de noden- en behoeften van processieorganisatoren in kaart bracht en welke concrete acties daar in de toekomst zullen uit voortvloeien.

Op vraag van het CRKC

Lezing noden- en behoeftentraject processies met Mariabeeld

Naar aanleiding van het boek Tradities (2010), geeft LECA lezingen over de tradities die vandaag de dag in Vlaanderen leven. Dit jaar was LECA op 21 november 2012 tijdens de seniorenweek te gast in de bibliotheek van Zoersel. Ongeveer dertig geïnteresseerden woonden de lezing bij over tradities uit de Kampen en ver daarbuiten.

Op vraag van Bibliotheek Zoersel

Lezing over Tradities in Vlaanderen tijdens de seniorenweek

In het kader van De Blazuin tussen ’t volk gaf LECA op 25 oktober 2012 een lezing over volkscultuur en tradities in de Bibliotheek De Haan. In de lezing werd dieper ingegaan over de geschiedenis en de evolutie van heel wat tradities die mensen vandaag nog belangrijk vinden.

Op vraag van Bibliotheek De Haan

Lezing over volkscultuur en tradities

Op 21 september 2012 organiseerde LECA in samenwerking met het IVOS een studiedag over The Golden Sixties. De studiedag had plaats in het Openluchtmuseum Bokrijk.

Studiedag De Golden Sixties

In 2012 diende de werkgroep carnaval een aanvraag in bij de Vlaamse Overheid om het carnaval van Blankenberge laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed. Een dergelijke erkenning brengt rechten, maar ook plichten met zich mee. Op 24 juni 2012 lichtte LECA aan een geïnteresseerd publiek van Blankenbergse carnavalisten wat de mogelijkheden van een eventuele erkenning zouden zijn.

Lezing over carnaval Blankenberge als ICE

Sinds 2010 besteedt LECA speciale aandacht aan de reuzencultuur. Samen met de honderden reuzenbeheerders in Vlaanderen brengt de organisatie de verschillende reuzen, hun verenigingen en gebruiken in kaart. Over die participatieve aanpak gaf LECA op 15 februari 2012 een lezing op ‘De internationale conferentie Immaterieel Erfgoed. Kansen en mogelijkheden voor beleid’ in Deurne, Nederland.

Lezing Rond de Rokken van de Reus

Op 9 juni 2011 organiseerde Mana vzw een rondetafel over islamitisch religieus en cultureel erfgoed. Het voormiddaggedeelte van deze bijeenkomst was gericht op conceptvorming en terreinafbakening. In de namiddag werd 2 debatten georganiseerd. LECA had zitting in het panel dat debatteerde over het in kaart brengen van het islamitisch religieus en cultureel erfgoed in Vlaanderen en lichtte hierbij haar standpunten en ervaringen toe.

Rondetafel islamitisch religieus en cultureel erfgoed

Op 23 september 2011 organiseerde het Interlimburgs Volkskundig Samenwerkingsverband (IVOS) in het Provinciehuis in Hasselt een themadag over het belang van het ontsluiten en hergebruiken van documentair-historisch filmmateriaal. De focus lag daarbij op hoe en voor wie filmisch erfgoed ingezet kan worden.

Studiedag Schatgraven in het filmarchief

Op 19 november 2011 organiseerde de werkgroep Volkscultuur van het Algemeen-Nederlands Verbond vzw in Dilbeek een studiedag over de toekomst van tradities. LECA was als partner betrokken bij de organisatie en communicatie van deze bijeenkomst.

Samenwerking

Studiedag Hebben onze tradities nog een toekomst!?

Op 25 november 2011 organiseerden het Plattelandscentrum Meetjesland vzw, Erfgoedcel Meetjesland en LECA in de Huysmanshoeve in Eeklo een studiedag over het registreren van immaterieel cultureel erfgoed. LECA bereidde de studiedag i.s.m. met de genoemde partners voor en bracht op de studiedag zelf een lezing over participatief documenteren in de praktijk.

Op vraag van Erfgoedcel Meetjesland

Studiedag Hoe immaterieel erfgoed registreren en ontsluiten?