LECA-nieuwsbrief augustus 2016

Alledaags erfgoedproject op cultuurkuur.be

Alledaags erfgoedproject op cultuurkuur.be

Nu het nieuwe schooljaar voor de deur staat, hebben we een warme aanbeveling voor iedereen die rond cultuur van alledag wil werken in de klas: surf even naar cultuurkuur.be en ontdek er de projectfiche over ‘Alledaags erfgoed. Over kleine gebruiken van groot belang’.

Hallo Baby gaat tweede fase in!

Hallo Baby gaat tweede fase in!

Begin juli werd bekend gemaakt welke erfgoedprojecten dit najaar een subsidie van de Vlaamse overheid ontvangen. Ook Hallo Baby, het project rond geboorterituelen dat de Gezinsbond en LECA samen met tal van andere organisaties opzetten, is daar opnieuw bij. In het tweede luik van dit project blijft de klemtoon op diversiteit liggen. De tentoonstelling die het sluitstuk van de eerste  fase vormde, gaat de komende maanden reizen en in de steden waar ze neerstrijkt staan er workshops op het programma.

Traditiedragers van de maand: de Pokémon Go-spelers

Traditiedragers van de maand: de Pokémon Go-spelers

Je hebt er zeker al iets over gehoord of gelezen: Pokémon Go is de hype van deze zomer. Sinds het videospel begin juli werd gelanceerd, is het wereldwijd het favoriete tijdverdrijf van miljoenen mensen. Het spel is zonder twijfel vernieuwend: het is de eerste game die je niet binnenhuis kan spelen. Je moet er je luie zetel voor uit. Wil je echt ergens raken in het spel dan moet je daar in de werkelijke wereld kilometers voor afleggen.

Bellemannen gezocht!

Bellemannen gezocht!

Op 23 augustus kwamen bellemannen uit alle hoeken van Vlaanderen in het kantoor van LECA samen om te bespreken hoe hun traditie erkend kan worden als immaterieel erfgoed. Samen met LECA en de erfgoedcellen zullen zij de komende maanden werk maken van een aanvraag voor de Inventaris Vlaanderen. Het initiatief gaat op dit moment uit van de Gilde van de Bellemannen, maar ook bellemannen die niet bij deze vereniging zijn aangesloten kunnen meestappen in het verhaal. Ben je belleman - officieel of officieus - en wil je op de hoogte gehouden worden van de vorderingen?

Eerste stap naar een nieuw erfgoeddecreet

Eerste stap naar een nieuw erfgoeddecreet

Op 15 juli 2016 heeft de Vlaamse Regering het eerste voorstel voor een nieuw Cultureel-erfgoeddecreet goedgekeurd. Door het huidige decreet aan te passen wil de Vlaamse overheid het cultuurbeleid verder stroomlijnen en op een efficiëntere manier structureren. De opvallendste wijziging in het nieuwe voorstel is dat voortaan van functies en rollen wordt uitgegaan. Aan de hand daarvan kunnen de taken van elke erfgoedorganisaties preciezer aangeven worden, zodat overlap vermeden wordt.