LECA-nieuwsbrief december 2016

Waarom is Piet zwart?

Waarom is Piet zwart?

Op 6 december deelt Sinterklaas pakjes uit aan alle brave kinderen. De 1700 jaar oude man hoeft dat niet alleen te doen: sinds de tweede helft van de 19e eeuw krijgt hij hulp van Zwarte Piet. Maar waarom is Zwarte Piet eigenlijk zwart? Daar zijn meerdere theorieën voor, helaas niet allemaal eenduidig. Ten eerste is er iets met de kleur zwart. Sinds de middeleeuwen associëren we de kleur met het negatieve, het slechte in een maatschappij. De bijbeltegenstelling tussen licht en duisternis werd letterlijk gemaakt. Voortaan ging het om wit en zwart.

Traditiedragers van de maand: Jacky en Dette wonen in een woonwagen

Traditiedragers van de maand: Jacky en Dette wonen in een woonwagen

Onlangs mocht LECA op visite bij Jacques Joos (70) en Bernadette Legrand (52). Voor dit hartelijke Voyageurskoppel is het overduidelijk: wonen op wielen is voor hen van levensbelang. Hun liefde voor de woonwagencultuur is enorm, ook al ondervinden ze steeds vaker dat wonen op een woonwagenterrein minder en minder vanzelfsprekend wordt. Dat er nu werk gemaakt wordt van een erfgoedzorgtraject rond de woonwagencultuur, steunen ze dan ook ten volle. Bij een pot dampende koffie legden Jacky en Bernadette LECA uit wat wonen in een woonwagen voor hen precies betekent.

Biercultuur vanaf nu op internationale Unesco-lijst

Biercultuur vanaf nu op internationale Unesco-lijst

Op 31 november maakte Unesco bekend dat de Belgische biercultuur aan de representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid wordt toegevoegd. De biercultuur is het elfde element uit België dat in de internationale lijst wordt opgenomen. Dit dossier werd voorgedragen door de ministers van Cultuur van de Vlaamse, Franstalige en Duitstalige Gemeenschap.

Steun de Kerststallenvrienden

Steun de Kerststallenvrienden

De Federatie van Vlaamse Kerststallenvrienden werkt al een aantal maanden aan een aanvraag om het plaatsen van een kerststal op te nemen in de Inventaris Vlaanderen voor immaterieel erfgoed is. Nu december in aantocht is, zetten de Kerststallenvrienden alles op alles om zo veel mogelijk steun voor die aanvraag te verzamelen. Hoop jij net als de Kerststalvrienden dat het gebruik om een kerststal te zetten in de toekomst niet verloren gaat? Dan kun je dat op verschillende manieren laten weten.  

10/12: Open Forumdag

10/12: Open Forumdag

Op zaterdag 10 december organiseert het Minderhedenforum in deSingel in Antwerpen opnieuw een Open Forumdag. Spraakmakende stemmen uit het publieke debat houden er de superdiverse samenleving tegen het licht. Wat zijn de kansen, uitdagingen en valkuilen van een samenleving waarin niet langer één cultuur dominant is, maar die bestaat uit een mozaïek van allerlei verschillende culturen?

Gezocht: gastvrije activiteiten

Gezocht: gastvrije activiteiten

Vluchtelingenwerk Vlaanderen gaat opnieuw op zoek naar gastvrije initiatieven in Vlaanderen en Brussel. Onder de noemer ‘Gastvrije gemeente’ wil Vluchtelingenwerk Vlaanderen zo veel mogelijk verenigingen en organisaties aanzetten om een activiteit met en voor vluchtelingen op te zetten. Heb je alvast een fijn initiatief in gedachten? Dan is het zeker aanbevolen om dat voor 28 februari 2017 aan te melden op www.gastvrijegemeente.be. De meest inspirerende activiteiten maken namelijk kans op een Gastvrije Award èn een geldprijs van 1.000 euro.