LECA-nieuwsbrief januari 2017

Volkskunde-themanummer over feestcultuur

Volkskunde-themanummer over feestcultuur

Net voor het doek over 2016 viel, brachten LECA en de redactie van het tijdschrift Volkskunde samen een themanummer over feestcultuur en immaterieel cultureel erfgoed uit. In deze speciale editie wordt feestcultuur vanuit verschillende hoeken belicht en gaat bijzondere aandacht naar een aantal actuele vraagstukken. Via artikels, essays en sporen van verschillende gastauteurs komen onder meer het documenteren van feestcultuur, het verzekeren van erfgoedzorg en de participatieve aanpak van het huidige erfgoedbeleid aan bod.

Voorstelling Calendrier des Géants 2017

Voorstelling Calendrier des Géants 2017

Ook voor 2017 stelden LECA, La Maison des Géants en La Ronde des Géants weer een handige kalender op die alle reuzenevenementen in Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk netjes oplijst. De voorstelling van deze Calendrier des Géants wordt naar goede gewoonte in het bijzijn van reuzen gevierd. Afgelopen weekend was het al zo ver: op 21 januari 2017 had de Franse lancering plaats in Steenvoorde.

Traditiedrager van de maand: Michel Mervilde viert Sint-Antonius

Traditiedrager van de maand: Michel Mervilde viert Sint-Antonius

In tal van gemeenten in Vlaanderen gaat de naamdag van Antonius-Abt niet onopgemerkt voorbij: op 17 januari of de eerste zondag daarna wordt de patroonheilige van onder meer de slagers en de huisdieren traditioneel met veel luister èn veel varkens gevierd. Ook in Ingooigem stond ‘Toontje met het varken’ afgelopen weekend weer centraal. LECA sprak met drijvende kracht Michel Mervilde, die jaar na jaar alles uit de kast om ervoor te zorgen dat Antonius–Abt niet in de vergetelheid belandt.

LECA-bijdrage in Driekoningenboek

LECA-bijdrage in Driekoningenboek

Vlak voor de eindejaarsperiode bracht de werkgroep volkscultuur van het Algemeen Nederlands Verbond het boek Drie Koningen zingen: met liederenschat uit. Dit boek volgt op een symposium over Driekoningen dat de werkgroep op 14 april 2016 in Lommel organiseerde. Het boek bundelt de bijdragen van de verschillende sprekers die toen een lezing brachten. LECA was er in Lommel bij om de gebruiken rond Verloren Maandag toe te lichten, en schreef daar ook een bijhorend artikel over.

LECA's nieuwe stafmedewerker: Brecht

LECA's nieuwe stafmedewerker: Brecht

Sinds 16 januari 2017 is Brecht Pype als stafmedewerker bij LECA aan de slag. Je bent bij Brecht aan het goede adres voor alles wat erfgoededucatie en vrijwilligerswerking aanbelangt. Als master in de educatieve studies weet hij namelijk perfect hoe hij verschillende doelgroepen warm kan maken om met alledaags erfgoed aan de slag te gaan. De voorbije jaren werkte Brecht als coördinator bij Horizon educatief vzw, maar vanaf nu staat hij bij LECA elke dag klaar voor iedereen die hulp kan gebruiken bij uitdenken van erfgoedzorg op maat.

Evermarus op Inventaris Vlaanderen ICE

Evermarus op Inventaris Vlaanderen ICE

De Inventaris Vlaanderen voor immaterieel cultureel erfgoed telt weer een traditie meer! Eind vorig jaar werd namelijk bekend gemaakt dat de Evermarusviering in Rutten in deze lijst opgenomen wordt. De betrokkenen dienden daarvoor een aanvraagdossier in, waarin ze duidelijk maakten hoe zij zorg dragen voor hun traditie. De Evermarusviering heeft ieder jaar plaats op 1 mei.