LECA-nieuwsbrief juli 2015

Meer dan 300 reuzen erkend als immaterieel erfgoed

Meer dan 300 reuzen erkend als immaterieel erfgoed Minister Sven Gatz voegde zopas de reuzencultuur toe aan de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. Meer dan 70 reuzenverenigingen zien daarmee hun inspanningen beloond. Voortaan is de reuzencultuur – in al haar diversiteit – erkend als immaterieel erfgoed. ‘Daar zijn we heel blij mee’, zegt Johan Vencken, de voorzitter van Reuzen in Vlaanderen vzw. ‘Onze vzw mag dan al het dossier ingediend hebben, het zijn toch vooral de vele reuzenvrijwilligers die deze erkenning mogelijk hebben gemaakt.’

Save the dates: 10 lezingen over tradities in het najaar

Save the dates: 10 lezingen over tradities in het najaar

Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis en functie van christelijke tradities kan in het najaar zijn hart ophalen. Tijdens een lezingenreeks in de Gentse KANTL worden tien tradities geanalyseerd. Waar komen deze tradities vandaan? Hoe zijn ze geëvolueerd en wat betekenen ze voor de mensen vandaag? Achtereenvolgens komen Driekoningen, Valentijn, Halloween, carnaval, Sint-Maarten, Pasen, Sinterklaas en Kerstmis aan bod. LECA bijt de spits af met een algemeen overzicht van gekende en minder gekende tradities in Vlaanderen.

10/10: Studie- en contactdag Op Handen Gedragen

10/10: Studie- en contactdag Op Handen Gedragen

Het traject Op Handen Gedragen brengt mensen samen die met de zorg voor processie-erfgoed bezig zijn. Om het uitwisselen van kennis en ervaringen hierover te stimuleren wordt op 10 oktober 2015 opnieuw een studie-en contactdag georganiseerd. Iedereen die met processies en het bijhorende erfgoed begaan is, is dan van harte welkom in het Cultuurcentrum in Hasselt.

Traditiedrager van de maand: Jan Van Quathem verenigt bloemen, carnaval én reuzen

Traditiedrager van de maand: Jan Van Quathem  verenigt bloemen, carnaval én reuzen

Het zijn drukke tijden voor Jan Van Quathem. In zijn thuisstad Blankenberge pakt hij in het laatste weekend van augustus uit met een trilogie van erfgoeden. Voor dit bijzondere evenement wordt het jaarlijkse bloemencorso verrijkt met elementen uit het carnaval en de reuzencultuur. En dat is niet zonder reden: als jarenlange vrijwilliger merkte Jan dat bij de zorg voor alledaags erfgoed vaak dezelfde problemen opsteken. Het centrale idee waarrond alle plannen op dit ogenblik vorm krijgen, is dan ook dat de betrokkenen elkaar via samenwerking kunnen helpen.

Gaat dat zien: Sint³ in Lier

Gaat dat zien: Sint³ in Lier

Fotografie en erfgoed doen het vaak bijzonder goed samen. Ook in Stedelijk Museum Wuyts-Van Campen en baron Caroly in Lier kun je komende maanden met eigen ogen zien hoe zeer deze combinatie werkt. In Lier zijn tradities iets van hier en nu, en daar is de stad terecht trots op. Fotograaf Jimmy Kets, zelf van Lier afkomstig, kreeg daarom de opdracht om vast te leggen hoe de Lierse heiligentradities vandaag beleefd worden. Dat resulteerde in Sint³.