LECA-nieuwsbrief juni 2015

Oproep: LECA zoekt getuigenissen over Vaderdag!

Oproep: LECA zoekt getuigenissen over Vaderdag! Jonge kinderen zijn momenteel naarstig aan het knutselen in de klas. Sommige kennen hun vaderdagversje al uit het hoofd en veel partners hebben hun vaderdagcadeau al stiekem gekocht. In tegenstelling tot Moederdag is het vieren van Vaderdag in ons land weinig gedocumenteerd. Daarom is LECA op zoek naar getuigenissen van vroeger en nu. We zijn op zoek naar alle aspecten die met Vaderdag gepaard gaan: de versjes, knutselwerken, cadeaus en herinneringen.

Traditiedrager van de maand: Ben Bundervoet is de Indiaan van AA Gent

Traditiedrager van de maand: Ben Bundervoet is de Indiaan van AA Gent

Op 21 mei 2015 werd in Gent een schitterend stukje voetbalgeschiedenis geschreven: voor het eerst in het 115-jarige bestaan van de club speelde KAA Gent kampioen. Nog voor het zo ver was, kleurde de hele stad blauw-wit. In werkelijk iedere school, elk bedrijf en alle cafés in Gent en omstreken liet de titelkoorts zich voelen. Nen echte Genteneir es nu eenmaal nen Buffalo. In een stadion dat ontplofte van de sfeer had AA Gent aan twee goals tegen Standard genoeg om de landstitel binnen te halen. Voor Benjamin Bundervoet, die als Indiaan al even gekoesterd wordt als de spelers zelf, werd het meteen het mooiste moment uit zijn jaren als clubmascotte. Als Benjamin niet op het veld staat, dan vind je hem achter de tap van zijn café, de Picasso in Lochristi. LECA zocht een plekje uit aan de toog voor een babbel over wat de Gantoise voor hem betekent.

Erfgoedzorg rond Sint-Macharius werkt!

Erfgoedzorg rond Sint-Macharius werkt!

Op 25 mei ging in Laarne de Sint-Machariusprocessie uit. Onder een staalblauwe hemel kon de processie voor het eerst in 3 jaar weer het volledige parcours afleggen. Bovendien waait er ook merkbaar een frisse wind door het organiserende comité: het team werd versterkt met nieuwe mensen, er werden uitwisselingen met andere processiecomités opgezet en via een gerichte scholenwerking lukte het ook om een grote groep kleuters enthousiast te maken om deel te nemen.

Inspiratie uit het buitenland: multicultureel immaterieel erfgoed

Inspiratie uit het buitenland: multicultureel immaterieel erfgoed

Op 21 mei ging in Rotterdam een bijzonder project van start. In de West-Kruiskade, een van de belangrijkste winkelstraten van de stad, zullen de bewoners een jaar lang hun tradities in beeld brengen. Dat zijn er nogal wat. Maar liefst 174 verschillende culturen leven er samen. Om die diversiteit te vieren organiseerden ze een inspiratiedag over immaterieel cultureel erfgoed. Tijdens een straatlunch en tal van workshops konden deelnemers kennismaken met een waaier aan gebruiken.

Boekenactie Alledaags geloof

Boekenactie Alledaags geloof Zopas verscheen bij Uitgeverij Acco 'Alledaags geloof'. In dit boek gaat Hans Geybels dieper in op enkele bijzondere aspecten van de christelijke religieuze volkscultuur in Vlaanderen. Wie dit boek voor 30 juni via de website van ACCO bestelt, krijgt via LECA 10 procent korting op de aankoopprijs.