LECA-nieuwsbrief juni 2016

Behoud de woonwagencultuur

Behoud de woonwagencultuur

De woonwagencultuur is het geheel van tradities, gebruiken en opvattingen van mensen die sinds generaties permanent in een woonwagen (willen) wonen. Op 14 juni zat LECA in Wijnegem samen met de werkgroep die zich inzet voor de toekomst van dit erfgoed. Naast het Minderhedenforum en Pivokio zetelen hierin ook vertegenwoordigers van de 3 gemeenschappen binnen de woonwagencultuur: de Roms, de Manoesjen en de voyageurs.

Traditiedrager van de maand: Assia Azirar doet de Ramadan

Traditiedrager van de maand: Assia Azirar doet de Ramadan

Sinds 6 juni zijn wereldwijd miljoenen moslims aan het vasten. Dat doen ze een maand lang omdat het Ramadan is. Ook Assia Azirar neemt aan deze vastenperiode deel. Assia is onthaalouder en zelf moeder van twee kinderen. Ze is geboren en getogen in Antwerpen en heeft Marokkaanse roots. Sinds haar huwelijk woont ze al een paar jaar in Sint-Amandsberg bij Gent. LECA mocht afgelopen week bij Assia langs en had met haar een lange babbel over wat de Ramadan voor haar betekent.

Strand in bloei

Strand in bloei

Onze collega’s van Erfgoedcel Kusterfgoed zetten een hele zomer lang een typische kusttraditie in de kijker: het maken van papieren strandbloemen. Onder de noemer ‘Strand in bloei’ staan de komende weken niet alleen historisch onderzoek, workshops en praatmiddagen op het programma, maar wordt ook een online bloementapijt aangelegd. Ligt er bij jou in de schuif nog een foto van het strandbloemenkraampje dat je als kind runde? Of is jouw kroost op het strand ook alleen maar op zoek naar couteautjes om bloemen te kunnen kopen?

Website 'Hallo baby' verzamelt geboorterituelen

Website 'Hallo baby' verzamelt geboorterituelen

LECA en de Gezinsbond zijn benieuwd naar alle rituelen rond geboorte: een mooie anekdote, een verhaal over iets waar jouw familie veel belang aan hecht, een gebruik dat misschien minder leuk was... Geboorterituelen zijn van alle tijden en in alle culturen terug te vinden. Door de persoonlijke herinneringen over geboorte in kaart te brengen willen we inzicht krijgen in geboorterituelen vroeger en vandaag. Jullie verhalen zijn daarom ontzettend waardevol.