LECA-nieuwsbrief juni 2018

Curieuzereuzen in Bokrijk

Curieuzereuzen in Bokrijk

Op 21 juli 2018 is het weer zo ver: dan slaan Bokrijk, LECA en Reuzen in Vlaanderen weer de handen in elkaar om uit te pakken met een dag die helemaal in het teken van reuzencultuur staat. In het openluchtmuseum kun je dan zelf ontdekken hoe leuk Curieuzereuzen is: via workshops laat LECA je graag kennis maken met verschillende aspecten van de reuzentraditie.

Traditiedrager van de maand: Peter Ressen neemt deel aan het OLS

Traditiedrager van de maand: Peter Ressen neemt deel aan het OLS

Op zondag 1 juli 2018 wordt in Kinrooi het Oud-Limburgs Schuttersfeest georganiseerd. As we speak treft de Sint-Servatiusgilde Raam de laatste voorbereidingen om dit weekend niet minder dan 5.000 gildeleden en een veelvoud daarvan aan bezoekers op het feestterrein te verwelkomen. LECA stak haar licht op bij Peter Ressen, lid van de OLS Federatie en voorzitter van de Kinrooise schutterij Sint-Martinus, over wat er dit weekend allemaal te gebeuren staat.

Lees hier het volledige interview.

Gezocht: traditiedragers met museumplannen

Gezocht: traditiedragers met museumplannen

Feesten, rituelen en sociale praktijken in het museum: wat zou dat geven? Een oproep in het kader van het Intangible Cultural Heritage and Museums-project (IMP) biedt traditiedragers nu een kans om dat te ontdekken. Tot 20 augustus 2018 kun je wildste plannen rond samenwerken met een museum indienen. Uit alle inzendingen wordt 1 winnaar geselecteerd die zijn of haar plan ook werkelijk in de praktijk mag brengen. IMP zorgt voor een budget van 1.500 euro én hopen advies en ondersteuning. 

Heemdag 2018 over vrouwen en geschiedenis

Heemdag 2018 over vrouwen en geschiedenis

De Heemdag, de jaarlijkse studie- en ontmoetingsdag van Heemkunde Vlaanderen, staat in 2018 in het teken van straffe madammen. Onder die noemer wordt op 6 oktober 2018 in Het Halfdiep Kontich gefocust op de vrouwelijke kant van de geschiedschrijving. Naast een aantal boeiende lezingen staan ook geleide bezoeken en de uitreiking van het eremerk deken Jozef Van Herck en het Jozef Weyns-eremerk op het programma.

Wiki loves heritage

Wiki loves heritage

2018 is het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Ook de vrijwilligers van Wikipedia en Wikimedia België haken daarbij aan door i.sm. de Vlaamse overheid, PACKED en Faro de fotowedstrijd Wiki Loves Heritage te organiseren. Meedoen is makkelijk: je neemt een foto van het immaterieel, roerend of onroerend erfgoed in België en laadt die onder een vrije licentie op in Wikipedia's mediabibliotheek Wikimedia Commons.