LECA nieuwsbrief maart 2015

Doe mee aan de grote feestenquête!

Doe mee aan de grote feestenquête!

LECA lanceert een grootschalige enquête voor iedereen die een publiek feest organiseert. Met de enquête wil LECA zicht krijgen op de leefbaarheid van de feesten in ons land. Wie organiseert de talloze stoeten, carnavals, processies en buurtfeesten? Welke problemen ondervinden mensen daarbij en hoe kunnen we daar iets aan doen? Om dat te weten heeft LECA uw hulp nodig. Bent u betrokken bij de organisatie van een openbaar feest? Vul dan snel onze enquête in. Het invullen duurt maximaal 10 minuten.

Reuzenbeheerders steunen aanvraag immaterieel erfgoed

Reuzenbeheerders steunen aanvraag immaterieel erfgoed

Al tientallen reuzenverenigingen tekenden een intentieverklaring waarmee ze akkoord gaan om de reuzencultuur te laten erkennen als immaterieel erfgoed. Op 15 mei dient Reuzen in Vlaanderen immers een aanvraag in om de reuzen – in al hun diversiteit -  op te nemen op de Inventaris Vlaanderen. Met de intentieverklaring geven de reuzenverenigingen aan dat ze het erfgoedzorgplan onderschrijven.

Traditiedrager van de maand: plaatsmeester Ruddy Ghesquiere

Traditiedrager van de maand: plaatsmeester Ruddy Ghesquiere

Een goede kermis doet een gemeente helemaal opleven. Een evenement met zo’n impact organiseer je dan ook niet in een handomdraai. Voor de kramen en attracties open kunnen, worden bergen werk verzet. Niet alleen de foorreizigers hebben dan de handen vol, ook de gemeente zelf treft de nodige voorbereidingen. Het kermisterrein tijdig klaarmaken, afstemmen met lokale handelaars en omwonenden, zorgen dat opdrachten bij de juiste dienst of persoon terechtkomen en de kermis onder de aandacht van het publiek brengen zijn dan factoren die een vlot verloop enorm bevorderen.

Contactdag Op handen Gedragen was een succes

Contactdag Op handen Gedragen was een succes

Op zaterdag 7 maart 2015 kwamen meer dan zestig processieorganisatoren samen in het prachtig gerenoveerde Sint-Baafshuis in Gent. De dag stond in het teken van netwerking en expertisedeling. Heeft u deze bijeenkomst gemist? Geen nood, op 10 oktober organiseren we deze contactdag opnieuw, maar dan in Hasselt. Inschrijven kan tot 1 oktober 2015.

Studiedagen CRKC

Studiedagen CRKC

Onder de noemer 'Zorgen voor morgen?' organiseert CRKC, een van LECA’s partners binnen het traject Op Handen Gedragen, in april studiedagen over het beheer van religieus erfgoed. Op 21 april kun je deelnemen in Mechelen; op 23 april wordt de bijeenkomst herhaald in Sint-Andries Brugge. In de voormiddag komen de vernieuwde wetgeving rond onroerend erfgoed, het beheer van religieus erfgoed en fundraising aan bod.

Symposium over streekgebonden gastronomie in Eindhoven

Symposium over streekgebonden gastronomie in Eindhoven

Op woensdag 22 april 2015 organiseert de Academie voor de Streekgebonden Gastronomie (ASG) een symposium met als titel ‘Het Schathuis van de Smaak’. Dit jaar ligt de focus op innovatieprojecten en innovatief ondernemen. Tijdens het symposium vertellen tientallen sprekers hoe zij omgaan met hun culinair erfgoed. De dag wordt afgesloten met een marktborrel, waar je tal van streekproducten kan proeven. Deelnemen kost 30 euro. Wie meer informatie wil, kan contact opnemen met het centrum via symposium@asg.be.