LECA-nieuwsbrief maart 2016

Afscheid van onze voorzitter Stefaan Top

Afscheid  van onze voorzitter Stefaan Top

Op dinsdag 15 maart namen we afscheid van onze voorzitter Stefaan Top. Vierentwintig jaar lang zette deze voormalige hoogleraar Volkskunde zich in voor onze organisatie. Ook andere erfgoedinstellingen konden op zijn inzet en expertise rekenen. Wij danken Stefaan voor het jarenlange engagement en wensen hem het allerbeste toe. In een aantal zinnen uitleggen wat Stefaan Top betekende voor de ontwikkeling van het Vlaamse erfgoedveld is onbegonnen werk, we laten hem liever zelf aan het woord.

Voorzitterswissel: verwelkoming professor Pauline van der Zee

Voorzitterswissel: verwelkoming professor Pauline van der Zee Professor Pauline van der Zee is de nieuwe voorzitter van LECA. Deze Nederlandse kunsthistorica studeerde en doceerde Etnische Kunst aan de UGent en is als curator van de Etnografische Verzamelingen verbonden aan dezelfde universiteit. Ze doctoreerde met ‘Kunst als contact met de voorouders. De plastische kunst van de Kamoro en de Asmat van West Papua’. Ze schreef o.a. ‘Bisj. Een woud van magische beelden/ Bisj Sculptures from the rainforest’ (2007) en ‘Art as Contact with the Ancestors’ (2009).

LECA-lezing over religieus immaterieel erfgoed

LECA-lezing over religieus immaterieel erfgoed

In april spreekt LECA tweemaal op de studiedag ‘Zorgen voor Morgen. Valorisatie en nevenbestemming van religieus erfgoed’ van het CRKC. De dag is bedoeld voor kerkbesturen die op de hoogte willen blijven van de laatste ontwikkelingen over het beheer van roerend, onroerend en immaterieel erfgoed. De lezing van LECA heet ‘Onder de kerktoren. Over wat tradities in en rond de kerk kunnen betekenen’. Op dinsdag 26 april heeft de dag plaats in de Oude Abdij van Drongen, op donderdag in de Evangelische Theologische Faculteit in Heverlee.

LECA-lezing over rituelen anno 2016

LECA-lezing over rituelen anno 2016

Het is u vast niet ontgaan: Erfgoeddag 2016 staat in het teken van rituelen. In Mechelen wijden ze daarom vier lezingen aan dit thema, binnen de reeks Soirée Lamot. Op 14 april 2016 bijt LECA de spits af met de lezing ‘Zoals Gewoonlijk!?’. Daarin belichten we de rijkdom aan rituelen die vandaag leven, met verwijzingen naar Mechels erfgoed. Van de wieg tot aan het graf, doorheen ieder kalenderjaar, zelfs in kleine dagelijkse gebeurtenissen voeren we rituele handelingen uit.

LECA-lezing over Verloren Maandag

LECA-lezing over Verloren Maandag

Ieder jaar komt weer de vraag: waarom eten mensen in Antwerpen massaal worstenbroodjes op Verloren Maandag? Op 14 april 2016 vertellen we er u alles over tijdens het symposium ‘Driekoningen en Verloren Maandag’ in Lommel. Tijdens die studiedag komen heel wat aspecten van de driekoningentijd aan bod. De dag wordt gecoördineerd door het ANV. Vanaf 13u bent u welkom in het Raadhuis van Lommel. Alle praktische informatie vindt u hier

Nieuw kermisboek: Kaartjes aan de kassa

Nieuw kermisboek: Kaartjes aan de kassa

Michel Follet schreef een boek over de kermis. Zonder ook maar één foto. Het lijkt als een reuzenrad zonder gondels. En toch. Deze collectie nieuwe columns wil de verbeelding aanscherpen. Kleine, verrassende verhalen over de kermis, die keer op keer aantonen dat dit volksvermaak anno 2016 meer dan ooit bestaansrecht heeft. Anekdotes, flarden herinneringen, mooie momentopnames die je meteen zin geven om de foor in al haar facetten te (her)ontdekken. Daarvoor heb je geen foto's nodig.

Oproep volksculturele sprekers

Oproep volksculturele sprekers

De website www.sprekerslijst.be geeft een overzicht van mogelijke volksculturele spreekbeurten die in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest georganiseerd kunnen worden. Dit kunnen ook geanimeerde lezingen zijn met bijvoorbeeld demonstraties. Mensen die lezingen zoeken, kunnen via deze weg geschikte sprekers vinden. Wil je jezelf aanmelden als spreker? Neem dan contact op met Daphné Maes via daphne.maes@heemkunde-vlaanderen.be.