LECA-nieuwsbrief maart 2017

LECA is 25 jaar!

LECA is 25 jaar!

Op 3 april 2017 bestaat LECA 25 jaar. Sinds dag 1 hebben we voor en mèt vrijwilligers en collega-organisaties expertise opgebouwd, trajecten ontwikkeld en netwerken opgezet. Zo groeiden we uit tot het expertisecentrum alledaags erfgoed zoals jullie ons vandaag kennen. Bedankt om al die jaren een beroep op ons te doen. Dankzij jullie was het altijd een feest om rond alledaags erfgoed te werken. Onze 25ste verjaardag vormt meteen ook een groot scharnierpunt.

13/5: Nieuwe contactdag 'Op handen gedragen'

13/5: Nieuwe contactdag 'Op handen gedragen'

Onder de noemer 'Op handen gedragen' werken LECA, CRKC en KADOC-KU Leuven al een aantal jaar samen rond integrale erfgoedzorg voor processie-erfgoed. Op 13 mei 2017 organiseren we samen een nieuwe contactdag voor iedereen die bij het doorgeven van processie-erfgoed betrokken is. Tijdens deze bijeenkomst in Erfgoed- en Congrescentrum Lamot in Mechelen wordt o.a. de geactualiseerde inspiratiebrochure 'Op handen gedragen' voorgesteld. Via rondetafelgesprekken gaan we ook in op de noden en behoeften waar processiecomités mee te maken krijgen.

Rituelenproject wint Gastvrije Award

Rituelenproject wint Gastvrije Award

In december 2016 gaf LECA op vraag van het expertisecentrum erfgoededucatie een gastcollege over rituelen aan de studenten van de lerarenopleiding aan de VIVES Hogeschool in Tielt. Met info uit deze en andere lezingen als vertrekpunt ontwikkelden de studenten daarna lespakketten rond rituelen en diversiteit die kinderen met en zonder een migratieachtergrond laten stilstaan bij gemeenschappelijke waarden. De groep werkte hiervoor samen met het opvangcentrum in Langemark-Poelkapelle en twee scholen uit de buurt.

Traditiedrager van de maand: Johan De Rijck is rederijker

Traditiedrager van de maand: Johan De Rijck is rederijker

Toneelspelers hebben het over 'een nieuw stuk op de planken brengen' of iets met veel 'kunst- en vliegwerk' vertonen. Maar wat betekent dat eigenlijk? Het antwoord vind je bij de rederijkers. Aan het begin van 15de eeuw stonden deze taalvirtuozen mee aan de wieg van de vertelcultuur en de ontwikkeling van de Nederlandse taal. Onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat er in de loop van de geschiedenis meer dan 500 rederijkerskamers opgericht zijn. In Vlaanderen en Nederland zijn er vandaag nog steeds zo’n 76 kamers actief.

Provinciale Erfgoedprijzen

Provinciale Erfgoedprijzen

De provincie Antwerpen en de provincie West-Vlaanderen reiken binnenkort elk een Erfgoedprijs uit. Bij beide prijzen hoort ook een oproep waarmee je zelf je favoriete project kunt nomineren. Voor de tweejaarlijkse Erfgoedprijs van de provincie West-Vlaanderen kan dat nog tot 7 april. Door een project te nomineren maak je zelf ook kans op een leuke prijs.