LECA-nieuwsbrief mei 2015

Call for papers: Volkskunde over feesten en rituelen

Call for papers: Volkskunde over feesten en rituelen

LECA en de redactie van het tijdschrift Volkskunde slaan de handen in elkaar voor een themanummer over feesten en rituelen. Met het oog daarop lanceren we een call for papers. Het themanummer is gepland voor het najaar van 2016. De nadruk zal liggen op de gelaagde betekenissen van feesten en rituelen.

Traditiedrager van de maand: reuzenliefhebber Johan Vencken

Traditiedrager van de maand: reuzenliefhebber Johan Vencken

Eén blik op zijn facebookprofiel en je weet meteen dat Johan Vencken een duivel-doet-al is. Erfgoed is daarbij nooit ver weg: zowel professioneel als vrijwillig is Johan nauw betrokken bij trajecten rond uiteenlopende erfgoedelementen. Ook bij LECA is Johan kind aan huis. Dat heeft alles te maken met onze gemeenschappelijke bekommernis om een duurzame toekomst voor de reuzencultuur. Want als er één iets overduidelijk is, dan is het wel dat Johan een echte reuzenliefhebber is. Met Reuzen in Vlaanderen bereidt Johan op dit moment een aanvraag voor om de reuzencultuur te laten opnemen in de Inventaris Vlaanderen voor immaterieel cultureel erfgoed. Naar aanleiding daarvan zaten wij met Johan samen om nog eens uitgebreid terug te blikken op het afgelegde traject.

Het interview met Johan lees je hier.

Steeds meer verenigingen bezig met erfgoedzorg

Steeds meer verenigingen bezig met erfgoedzorg

Steeds meer verenigingen kiezen er resoluut voor om werk te maken van erfgoedzorg. De betrokken traditiedragers verzekeren op die manier een duurzame toekomst voor hun immaterieel erfgoed. En als ze dat doen, dan zijn ze bij LECA aan het goede adres voor advies en ondersteuning. In de praktijk resulteert dat in een aantal boeiende trajecten.

Inspiratie uit het buitenland: online leesvoer

Inspiratie uit het buitenland: online leesvoer

Erfgoedzorg staat niet alleen in Vlaanderen hoog op de agenda. Op internationaal vlak gebeurt heel wat. Op de hoogte blijven van nieuwe inzichten of inspiratie halen uit buitenlandse voorbeeldpraktijken kan tegenwoordig heel makkelijk online. The International Journal of Intangible Heritage promoot bijvoorbeeld al 9 nummers lang een beter begrip van immaterieel erfgoed. Via dit academische vakblad delen specialisten van over de hele wereld hun onderzoeksresultaten en professionele inzichten.

KBOV-lezingenreeks De Luistervink

KBOV-lezingenreeks De Luistervink

De Luistervink, de lezingenreeks van de Koninklijke Bond van Oost-Vlaamse Volkskundingen, kent in het voorjaar van 2015 een boeiend vervolg. Met linguïstiek als centraal thema wordt tussen februari en juni 2015 weer 4 keer een cultureel salon georganiseerd bij het Van Crombrugghe’s Genootschap in Gent.

Volkskundemuseum toont Nepalese tradities in Brugge

Volkskundemuseum toont Nepalese tradities in Brugge

Wie tussen mei en november een bezoekje aan Brugge plant, doet er goed aan om dan ook even bij het Volkskundemuseum binnen te lopen. In de museumtuin is vanaf 6 mei een nieuwe aflevering van de reeks Snapshot te zien. Voor deze elfde fototentoonstelling over tradities wist het Volkskundemuseum niemand minder dan Bieke Depoorter te strikken. Zij bracht de gebruiken van de Nepalese gemeenschap in Brugge in beeld. In samenspraak met deze groep werd in het museum zelf ook een ruimte ingericht die toont hoe zij hun tradities beleven.