LECA-nieuwsbrief mei 2016

Onze krant 'Woelig water' ligt in de rekken!

Onze krant 'Woelig water' ligt in de rekken!

Van mei tot september kun je aan de Belgische kust terecht voor een traditie die je nergens anders vindt: de zeezegeningen en vissermissen. In elke kustgemeente zetten talloze mensen zich vanuit de parochie of een stadsdienst in om deze vieringen jaar na jaar mogelijk te maken. Samen met hen maakte LECA de krant Woelig Water,  die op 3 mei feestelijk voorgesteld werd in Oostende. Sindsdien wordt Woelig water via de toeristische kantoren van alle kustgemeenten verspreid.

Website 'Hallo baby' verzamelt geboorterituelen

Website 'Hallo baby' verzamelt geboorterituelen

LECA en de Gezinsbond zijn benieuwd naar alle rituelen rond geboorte: een mooie anekdote, een verhaal over iets waar jouw familie veel belang aan hecht, een gebruik dat misschien minder leuk was... Geboorterituelen zijn van alle tijden en in alle culturen terug te vinden. Door de persoonlijke herinneringen over geboorte in kaart te brengen willen we inzicht krijgen in geboorterituelen vroeger en vandaag. Jullie verhalen zijn daarom ontzettend waardevol.

Traditiedrager van de maand: Michel Matthijs van de Pauwelviering

Traditiedrager van de maand: Michel Matthijs van de Pauwelviering

Op 13 mei was de opluchting bij de werkgroep erfgoedzorg rond de Pauwelviering groot: na meer dan een jaar voorbereidend werk was de aanvraag om de traditie op te nemen in de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed een feit! Sinds maart 2015 dacht een werkgroep van mensen die op verschillende manieren betrokkenen zijn bij het feest, na over hoe de Pauwelviering een duurzame toekomst kon krijgen. Ook LECA schoof telkens mee aan om het hele proces te begeleiden.

Filmpjes alledaags erfgoed

Filmpjes alledaags erfgoed

Op Erfgoeddag 2016 kon je in open kunstenhuis Globe Aroma in Brussel naar de expo ‘Kleine rituelen van groot belang’. In een huiselijke setting toonden de leerlingen audiovisuele vorming van het Atheneum Anderlecht welk alledaags erfgoed er voor hen toe doet. De expo was het eindresultaat van een traject rond alledaags erfgoed waar de leerlingen sinds november 2015 met LECA aan werkten. Hun hartverwarmende filmpjes, zoals dat van Zouhair, zijn te mooi om niet te delen. Benieuwd naar meer?

Oproep: open de Gentse Feesten!

Oproep: open de Gentse Feesten!

Met Gent als thuisbasis heeft LECA uiteraard een grote boon voor de Gentse Feesten. Daarom delen we hier graag de oproep van Die Verdammte Spielerei en MiraMiro. Voor de openingsstoet op vrijdag 15 juli willen deze organisaties de grootst mogelijke fanfare ever op de been  brengen. En om daar in te slagen, zijn er natuurlijk héél véél muzikanten nodig. Speel je een instrument en wil je de fanfare eigenhandig wat langer maken? Schrijf je dan nu in via www.delangstefanfare.be.     

Oproep: koekenbak in Bokrijk

Oproep: koekenbak in Bokrijk

Op zondag 21 augustus is het ‘koekenbak’ in Bokrijk. Op de laatste Bokrijkdag wuift het openluchtmuseum de zomer namelijk uit met een oogstfeest, en daar hoort ook een heuse bakwedstrijd bij. Keukenprinsen en –prinsessen kunnen hun bakkunsten die dag aan het grote publiek demonstreren. Ook een professionele gebakjury zal je gebak beoordelen. Meedoen?

Farodirecteur in Zwarte Pietdebat

Farodirecteur in Zwarte Pietdebat In januari van dit jaar bracht de Nederlandse Raad van State een advies uit over een initiatiefwetsvoorstel over de bescherming van de culturele traditie van het Sinterklaasfeest. Tijdens dit debat zullen drie deskundigen het advies plaatsen in de bredere context van het immateriële cultureel erfgoed. Wat is immaterieel erfgoed en wie bepaalt dat? Hoe kan bescherming van cultureel erfgoed samengaan met het dynamische karakter ervan?