LECA-nieuwsbrief mei 2017

Vernieuwde inspiratiebrochure 'Op handen gedragen'

Vernieuwde inspiratiebrochure 'Op handen gedragen'

Vanaf nu is er een nieuwe digitale versie van de inspiratiebrochure ‘Op handen gedragen’. Deze brochure staat vol nuttige info over hoe je met het immaterieel, roerend en documentair erfgoed van processies kunt omgaan. Daarnaast zet de brochure ook tal van praktijkvoorbeelden in de kijker, die ideeën kunnen opleveren voor iedereen die zelf met processie-erfgoed aan de slag wil. De brochure is een initiatief van LECA, CRKC en KADOC KU Leuven, die sinds 2013 samenwerken rond processie-erfgoed.

Update feestdatabank

Update feestdatabank

LECA’s feestdatabank krijgt momenteel een grondige update. Sinds 2008 brengen wij via ons feestregister zowel de feesten en vieringen in Vlaanderen als de organiserende verenigingen onder de aandacht van zo veel mogelijk mensen. En dat lukt, want sinds de lancering vonden meer dan 1,5 miljoen bezoekers hun weg naar de feestdatabank. Al deze bezoekers zijn natuurlijk op zoek naar correcte informatie. Daarom richten we bij deze een warme oproep aan alle feestorganistoren om na te gaan of de info over hun feest nog klopt. Ziet u verkeerde data of verouderde contactgegevens?

Traditiedrager van de maand: Ann Vanhoorne heeft een strandcabine

Traditiedrager van de maand: Ann Vanhoorne heeft een strandcabine

Nu de zon weer wat vaker van de partij is, trekken mensen weer massaal richting kust. Ook LECA was het voorbije weekend aan zee te vinden. Onze bestemming? Oostende! Langs de Koninklijke Gaanderijen staan de strandcabines daar namelijk sinds kort weer netjes in rijen opgesteld.  Benieuwd als we zijn wilden we wel eens weten hoe een dag in en rond zo’n strandcabine vorm krijgt. Met onze voeten in het zand hadden we hierover een fijne babbel met Ann Vanhoorne, die al 10 jaar dol is op haar strandcabine.

Marita de Sterck bundelt volkssprookjes

Marita de Sterck bundelt volkssprookjes

Volkssprookjes zijn reizigers: ze doorkruisen ruimte en tijd, verbinden generaties en culturen en nodigen uit tot spelen. In haar nieuwste publicatie Wreed schoon bundelde Marita De Sterck zulke verhalen, die ze bij 40 cultuurgroepen die in België en Nederland wonen bij elkaar sprokkelde. Dat levert een heerlijke collectie van niet-verkinderlijkte, ongecensureerde volkssprookjes uit alle hoeken van de wereld op. Jonas Thys stond in voor de prenten die in elk van de verhalen 1 sleutelscène tot leven brengen.

Wat vieren we eigenlijk op Pinksteren?

Wat vieren we eigenlijk op Pinksteren?

Op de vijftigste dag na Pasen (de verrijzenis van Jezus) en tien dagen na Hemelvaart (de dag waarop Jezus in de hemel opgenomen werd) viert de christelijke gemeenschap Pinksteren of Sinksen.