LECA-nieuwsbrief mei 2018

LECA's privacyverklaring kreeg update

LECA's privacyverklaring kreeg update

Om in regel te zijn met de GDPR - de General Data Protection Regulation die sinds 25 mei in de hele Europese Unie van kracht is – heeft LECA haar privacyverklaring bijgewerkt. In deze verklaring leggen wij uit welke persoonsgegevens we verzamelen en hoe wij daarmee omspringen. Het belangrijkste principe daarbij is dat wij nooit uw gegevens gebruiken zonder uw toestemming. 

Hoe komt het dat we vaderdag vieren?

Hoe komt het dat we vaderdag vieren?

Straks worden alle papa’s weer een dag lang in de watten gelegd om hen te bedanken voor hun goede zorgen. In België is het de gewoonte om dat op de tweede zondag van juni te doen, al zijn er ook streken waar vaderdag op 19 maart gevierd wordt. In de praktijk staat vaderdag synoniem voor schattige knutselwerkjes, een lief versje, een uitgekiend cadeautje of een andere verrassing. Maar hoe is dat zo gekomen?

Traditiedrager van de maand: Jonas De Smedt loopt op stelten

Traditiedrager van de maand: Jonas De Smedt loopt op stelten

In Merchtem is steltenlopen alomtegenwoordig. Bij het binnenrijden van de gemeente word je verwelkomd door een standbeeld van een steltenloper, bij de plaatselijke bakkers zijn er steltentaarten te vinden en een flesje steltenbier gaat er ook altijd wel in. Op 15 mei 2018 dienden de Merchtemse Steltenlopers bij de Vlaamse overheid een aanvraag in om hun traditie te laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed. Maar wat houden de gebruiken van de steltenlopers precies in?

Nieuw op tv: 'Het zit in de familie'

Nieuw op tv: 'Het zit in de familie'

Vanaf juni kun je op EclipsTV terecht voor het splinternieuwe tv-programma ‘Het zit in de familie’. 6 afleveringen lang nemen de medewerkers en vrijwilligers van Familiekunde Vlaanderen je mee op sleeptouw bij het oplossen van vragen over familiegeschiedenis. Kijkers mogen zich alvast verwachten aan een boeiende speurtocht langs archieven, musea, gemeentehuizen en allerlei plekken die belangrijk waren in iemands familiegeschiedenis.

Borgerhoutse Reuskens openen 'Feest!' in MAS

Borgerhoutse Reuskens openen 'Feest!' in MAS

Vanaf juni 2018 is het alle dagen Feest! In het MAS. De nieuwe semi-permanente expo brengt namelijk feestobjecten uit verschillende collecties van het museum samen en dompelt je zo onder in tradities waarmee wereldwijd overgangsmomenten in het leven gevierd worden. Een expo met feestcultuur als thema gaat natuurlijk niet onopgemerkt van start: voor het openingsfeest op 1 juni verlaten de Borgerhoutse Reuskens bij hoge uitzondering Borgerhout om tussen 17u en 18u de expo te bezoeken.

Expo en boek over faience

Expo en boek over faience

Volkskundige Mark Adriaen heeft in de loop der jaren een uitgebreide collectie faience(tegels) samengebracht. In het kader van het Europeese Jaar van het Cultureel Erfgoed staat deze collectie momenteel centraal in de tentoonstellingsreeks ‘Van Delft tot Dèsvres’, die tot het najaar van 2018 in 6 musea in Noord-Frankrijk loopt.