LECA-nieuwsbrief november 2015

12/12: Alles uit de kast! - bijeenkomst kostuumerfgoed

12/12: Alles uit de kast! - bijeenkomst kostuumerfgoed Heel wat verenigingen die met feesten en rituelen bezig zijn, komen vaak met kostuumerfgoed in aanraking. Daar op een goede manier voor zorgen blijkt in de praktijk niet altijd even gemakkelijk. Bovendien hangt het voortbestaan van specifieke ontwerp- en maaktechnieken aan een zijden draadje. Daarom organiseren expertisecentra LECA, Het Firmament en ETWIE een eerste verkennende bijeenkomst over kostuumerfgoed in Vlaanderen en Brussel. Iedereen die met het ontwerpen, maken of beheren van kostuums bezig is, is van harte welkom in Erfgoedcentrum LAMOT in Mechelen op zaterdag 12 december.

28/11: LECA-lezing op internationaal reuzencongres

28/11: LECA-lezing op internationaal reuzencongres Op 28 november trekt LECA naar Wallonië om het erfgoedzorgtraject rond de reuzencultuur toe te lichten. We zijn dan te gast op het congres over de ommegangsreuzen- en draken in Belgïë en Frankrijk in La Maison des Géants in Ath. Tijdens dit internationaal treffen wordt het feit dat dit internationaal dossier 10 jaar op Unesco’s Representatieve Lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid staat, aangegrepen om zowel de balans op te maken als na te denken over de uitdagingen voor de toekomst. LECA zal er uitleggen hoe de recente acties in Vlaanderen complementair zijn aan het oorspronkelijke dossier en hoe die ingebed zijn in een veel ruimer traject.

Samenwerking LECA - RiV in de kijker gezet

Samenwerking LECA - RiV in de kijker gezet

RiV-voorzitter Johan Vencken greep de toekenning van de Vlaamse Cultuurprijs voor immaterieel cultureel erfgoed aan om de rol van LECA in het erfgoedzorgtraject rond de reuzencultuur te duiden. Zijn toespraak is intussen integraal na te lezen. Op onze beurt bedanken we Reuzen in Vlaanderen graag voor de fijne samenwerking tijdens de voorbije 5 jaar en zetten wij graag onze schouders onder alle toekomstplannen rond reuzen.

Oproep Calendrier des Géants 2016

Oproep Calendrier des Géants 2016

De internationale Calendrier des Géants is intussen een vaste waarde in reuzenkringen. Ook voor 2016 gaan La Maison des Géants, La Ronde des Géants en LECA weer samen aan de slag. Iedere reuzenvereniging die in het komende jaar een reuzenstoet organiseert en die onder de aandacht wil brengen van het grote publiek, kan vanaf nu informatie toevoegen aan het overzicht op www.calendrier-des-geants.eu. Eind januari wordt de kalender naar goede gewoonte voorgesteld in Ath en Noord-Frankrijk.

De traditielezingen van december

De traditielezingen van december

In december ronden LECA en het Centrum voor de Studie van Christelijke Tradities hun gezamenlijke lezingenreeks rond christelijke tradities en heiligen af met nog eens 3 boeiende uiteenzettingen in de KANTL. Vlak voor en na 6 december staat Sinterklaas uiteraard centraal. Op 1 december komt Rita Ghesquiere van de KULeuven langs om het over Sinterklaas in Vlaanderen te hebben. Op 8 december legt John Helsloot van het Meertens Instituut graag uit hoe het zit met Sinterklaas in Nederland.

Als je 't Ine vraagt Chiro!

Als je 't Ine vraagt Chiro!

Wie bij LECA komt aankloppen om stage te lopen, heeft meestal een ferme boon voor tradities. En dat gaat ook helemaal op voor Ine Lippens, die als student Publieksgeschiedenis aan de Universiteit Gent van oktober tot december als stagiair ons team vervoegt. Naar haar favoriete traditie moesten we niet lang peilen. Als je ’t Ine vraagt: Chiro! En dat grijpen wij bij LECA automatisch aan om haar uitgebreid uit te horen over de gebruiken en rituelen die ze er bij haar in de jeugdbeweging op na houden.

Nog meer erfgoedzorgtrajecten

Nog meer erfgoedzorgtrajecten

Ook in november stond LECA weer tal van erfgoedgemeenschappen bij die zorg willen dragen voor hun tradities. Zo hebben we de voorbije weken de Stad Geraardsbergen intensief begeleid bij het voorbereiden van hun aanvraag om de Processie van Plaisance op te nemen in de Inventaris Vlaanderen voor immaterieel cultureel erfgoed. Tegelijk werden er nieuwe erfgoedzorgtrajecten uitgetekend met de mensen achter de Gentse Floraliën, de Artiestenmis, het Internationaal Verbond van Rederijkers en de Associatie van de Processies van de Noorderkempen.

Succesvolle denkdag Sint-Maarten en Sinterklaas

Succesvolle denkdag Sint-Maarten en Sinterklaas

Op donderdag 24 november 2015 kwamen 27 traditiedragers bij elkaar om te praten over de toekomst van Sinterklaas en Sint-Maarten. De concrete aanleiding was de erkenning van de gebruiken als immaterieel erfgoed. Die erkenning werd met succes ingediend in 2009 door de werkgroep Sinterklaas en Sint-Maarten. De leden van die werkgroep komen voornamelijk uit Sint-Niklaas en Beveren. Ieder jaar laten ze de Vlaamse Overheid weten welke acties ze ondernamen om de tradities rond de geversheiligen meer overlevingskansen te geven.

Reuzenfeest voor erkenning ICE en Cultuurprijs

Reuzenfeest voor erkenning ICE en Cultuurprijs

Op 14 november vierde Reuzen in Vlaanderen stevig feest in Dendermonde. In het bijzijn van een grote groep reuzen, honderden leden van reuzenverenigingen en tal van anderen werden zowel de opname op de inventaris Vlaanderen voor immaterieel cultureel erfgoed als het winnen van de eerste Vlaamse Cultuurprijs voor immaterieel cultureel erfgoed uitgebreid gevierd. Ook LECA was als vaste partner van Reuzen in Vlaanderen van de partij.