LECA-nieuwsbrief november 2017

LECA lanceert 'Curieuzereuzen'

LECA lanceert 'Curieuzereuzen'

Het is er en we zijn er trots op: Curieuzereuzen, ons educatief pakket over reuzencultuur! Met dit pakket wil LECA kinderen uit de eerste graad van het lager onderwijs via erfgoededucatie warm maken voor de reuzencultuur. Uit herhaalde noden- en behoeftenanalyses binnen de erfgoedgemeenschap rond reuzen blijkt immers dat veel verenigingen het moeilijk hebben om kinderen bij hun werking te betrekken.

Traditiedrager van de maand: Bieke Debusschere testte Curieuzereuzen

Traditiedrager van de maand: Bieke Debusschere testte Curieuzereuzen

Bieke Debusschere geeft in de Vrije Basisschool Heilig Hart in Wenduine les aan de jongens en meisjes van het eerste en tweede leerjaar. Samen met collega’s uit andere scholen vormde zij de klankbordgroep die LECA hielp bij het voorbereiden en ontwikkelen van Curieuzereuzen. Ook voor een praktijktest waren we bij juf Bieke aan het goede adres: met haar klas probeerde zij Curieuzereuzen als allereerste uit.

Calendrier des Géants 2018 komt eraan!

Calendrier des Géants 2018 komt eraan!

Een nieuw jaar staat bij LECA gelijk aan een nieuwe Calendrier des Géants. Op dit moment bereiden we samen met La Maison des Géants en La Ronde des Géants de editie van 2018 voor. Wil jij je reuzenstoet daar ook graag in vermeld zien? Stuur dan een mail naar frea@lecavzw.be met daarin de naam, plaats en datum van je reuzenevenement, het aanvangsuur en de deelnemende reuzen. Ook een foto van een voorgaande editie is een plus. LECA doet daarna de rest.

Doe mee aan Erfgoeddag 2018

Doe mee aan Erfgoeddag 2018

Op 22 april 2018 staat de achttiende editie van Erfgoeddag helemaal in het teken van ‘kiezen’. Tal van erfgoedorganisaties plaatsen dan opnieuw hun collectie of erfgoedwerking in de kijker. Wie een activiteit plant, kan die vanaf nu inschrijven bij de Coördinatie Erfgoeddag. Aanmelden kan tot 14 februari 2018.

3,5 miljoen euro voor erfgoedprojecten

3,5 miljoen euro voor erfgoedprojecten

In 2018 maakt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz een projectbudget van 3,5 miljoen euro vrij voor cultureel erfgoed. Deze middelen worden ingezet om verschillende types projecten te ondersteunen. De specifieke voorwaarden voor subsidieaanvragen in elke categorie en de bijhorende indiendata zijn te vinden op de website van het Agentschap Kunsten en Erfgoed.

Lopende calls for papers

Lopende calls for papers

Het Open Access Journal Sustainability plant een themanummer over het behoud van cultureel erfgoed en duurzaamheid en zoekt gastauteurs. Ingaan op deze oproep kan tot 31 januari 2018.
De erfgoedgemeenschap rond de Fiertel bereidt intussen het congres ‘Walking with saints’ voor, dat van 24 tot 26 mei 2018 georganiseerd wordt. Tot 10 december 2017 kunnen geïnteresseerden een voorstel voor een bijdrage indienen.