LECA-nieuwsbrief oktober 2015

LECA trots op erfgoedprijs voor Reuzen in Vlaanderen

LECA trots op erfgoedprijs voor Reuzen in Vlaanderen

Op 27 oktober reikte minister van Cultuur Sven Gatz de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Immaterieel erfgoed uit. De prijs ging naar Reuzen in Vlaanderen vzw voor de manier waarop ze de reuzengemeenschappen verenigen en sensibiliseren over erfgoedzorg. En daar zijn we bij LECA ontzettend trots op. Reuzen in Vlaanderen is immers in 2010 opgericht in onze kantoren. Sindsdien zijn we partners om het reuzenerfgoed te borgen.

Netwerk rond kerststallen start sterk

Netwerk rond kerststallen start sterk

De meeste mensen hebben er op zolder nog wel een staan: een kerststal. Maar of ze die in de weken voor Kerstdag ook effectief onder de boom zetten, is niet zeker. Ook hier slaat de secularisering toe: de kerststal verliest aan populariteit en betekenis. Op 24 oktober staken 72 kerststalliefhebbers daarom de koppen bij elkaar tijdens een contactdag in Antwerpen. LECA was er samen met het CRKC om een brainstorm over de zorg en toekomstkansen voor dit erfgoed te leiden.

29/10: LECA-lezing over immaterieel religieus erfgoed

29/10: LECA-lezing over immaterieel religieus erfgoed

Op 29 oktober organiseert de Dienst Erfgoed van de provincie Oost-Vlaanderen een ontmoetingsdag voor de Oost-Vlaamse kerkbesturen. Plaats van afspraak is de Sint-Ghislenuskerk in Waarschoot. De hele dag staat in het teken van hoe je religieus erfgoed kunt bewaren en ontsluiten. Tijdens de workshops in de namiddag is ook LECA van de partij. We zijn uitgenodigd om toe te lichten wat tradities in en rond de kerk kunnen betekenen.

Jongeren en alledaags erfgoed: chill!

Jongeren en alledaags erfgoed: chill!

Op 16 en 20 oktober was LECA in het Atheneum van Anderlecht te vinden voor een workshop rond alledaags erfgoed. Met de derde-, vierde, - vijfde- en zesdejaarsstudenten audiovisuele vorming zetten we de komende weken namelijk een project rond alledaags erfgoed op. Samen gingen we alvast na hoezeer alledaags erfgoed met hun eigen leven verbonden is. Met die insteek werken de leerlingen intussen ook creatieve opdrachten uit. Benieuwd naar wat dat in de praktijk geeft? Hou dan onze nieuwsbrief in de gaten voor een update!

Traditiedragers van de maand: de jumelage

Traditiedragers van de maand: de jumelage

Meer dan 60 jaar geleden besloten de burgemeesters van Aubenas (Frankrijk), Cesenatico (Italië), Sierre (Zwitserland), Schwarzenbek (Duitsland) en Zelzate (België) om de vriendschappelijke banden tussen hun gemeenten te bekrachtigen in een jumelage des villes. Sindsdien komen inwoners van de betrokken gemeente met de regelmaat van de klok samen om te verbroederen. Sinds 1963 is er ook een aparte jeugdwerking, die jongeren tussen 16 en 30 jaar samenbrengt om elkaars cultuur en tradities beter te leren kennen.

De traditielezingen van november

De traditielezingen van november

In november krijgt de lezingenreeks van LECA en CSCT een boeiend vervolg. Komende maand staan er in de KANTL 3 lezingen op het programma. Zo komt op 3 november Armand Sermon van de Hogeschool West-Vlaanderen langs voor meer tekst en uitleg bij het vieren van carnaval. Een weekje later – op 10 november, dus -  hebben we Antoon Naert te gast. Hij licht voor ons de dynamiek van de Sint-Maartensviering toe.

Hart voor volkscafés? Steun Café Bostella!

Hart voor volkscafés? Steun Café Bostella!

Bij LECA hebben we een serieuze boon voor volkscafés. Ook wie zich inzet voor de toekomst van deze plekken, heeft automatisch onze sympathie. Daarom zetten we hier graag even het crowdfundingproject rond Café Bostella in de kijker. Documentairemakers Paul van der Stap en Elisa Veini willen namelijk in woord en beeld tonen hoe de 85-jarige waardin Julia vecht voor het voortbestaan van haar café.