LECA-nieuwsbrief oktober 2016

Ons boek Kwestie van Konijnen nu overal te koop

Ons boek Kwestie van Konijnen nu overal te koop

Het boek Kwestie van Konijnen. Verrassende verklaringen voor alledaagse gebruiken bundelt de boeiendste antwoorden op vragen die u ons ooit hebt gesteld. Waarom zetten mensen een kerstboom in huis? Waarom is de paashaas in het Engels een konijn? Waar komen aprilvissen vandaan en wie was eigenlijk de kop van Jut? Wij doken ons archief en de boeken in om vijftig mysteries de wereld uit te helpen.

5de Federatiedag Reuzen in Vlaanderen

5de Federatiedag Reuzen in Vlaanderen

Op zondag 13 november 2016 trekt Reuzen in Vlaanderen naar Hasselt voor haar vijfde Federatiedag. Deze editie wordt speciaal: minister van Cultuur Sven Gatz zal aanwezig zijn in het kader van de erkenning als immaterieel erfgoed. In 2015 werd de reuzencultuur immers toegevoegd aan de Inventaris Vlaanderen. Ook staat er een echte reuzendoop op het menu. Inschrijven voor de Federatiedag is gewenst en kan via e-mail naar limburg@reuzeninvlaanderen.be.

Meld je reuzenevenement voor de reuzenkalender

Meld je reuzenevenement voor de reuzenkalender

Naar goede gewoonte verzamelt LECA de data van de Vlaamse reuzenevenementen voor de reuzenkalender. Die wordt jaarlijks uitgegeven door La Maison des Géants in Ath en La Ronde des Géants. Organiseer je zelf een reuzenactiviteit in 2017? Laat het ons weten via emmie@lecavzw.be. Dan zorgen wij er voor dat jouw evenement in de kalender wordt opgenomen.

Traditiedragers van de maand: gedoopte studenten

Traditiedragers van de maand: gedoopte studenten

Wie af en toe in een studentenstad vertoeft, kan er niet naast kijken: het doopseizoen is weer aan de gang. Eerstejaarsstudenten worden blootgesteld aan allerlei ontgroeningsrituelen om daarna lid te kunnen worden van een studentenvereniging. Dat ouderejaars daarbij soms driest te werk gaan, is gekend: ieder jaar loopt er wel ergens een doop uit de hand. Jaarlijks gaan dan ook stemmen op om het dopen af te schaffen.

Aanrader: documentaire en boek over volkscafé Bostella

Aanrader: documentaire en boek over volkscafé Bostella

In 2009 wisten we het al: volkscafés zijn met uitsterven bedreigd. Samen met Jimmy Kets documenteerden we wat zo’n volkscafé met een gemeenschap doet, in het boek Hart voor Volkscafés. Helaas moeten we vaststellen dat de situatie niet is verbeterd. Het rookverbod, de witte kassa, de drang naar vernieuwing en projectontwikkelaars die azen op de gunstige ligging van cafés… De uitdagingen zijn groot. In de nieuwe documentaire van Paul van der Stap en Elisa Veini, Café Bostella, kan je de strijd van Julia (85) volgen om haar café te laten zoals het is.

Minister Gatz stippelt zijn beleid voor 2017 uit

Minister Gatz stippelt zijn beleid voor 2017 uit

Op 21 oktober heeft de Vlaamse Regering de beleidsbrief goedgekeurd van minister van Cultuur Sven Gatz. In deze beleidsbrief beschrijft de minister onder meer zijn prioriteiten voor het cultureel-erfgoedbeleid voor het volgende jaar. In de brief staat te lezen welke accenten de minister zal leggen op vlak van cultuurbeleid. De volledige tekst vind je hier.

Vacature nieuwe medewerker

Vacature nieuwe medewerker

Nog tot 1 november kan je solliciteren voor onze openstaande vacature. LECA is op zoek naar iemand met een hart voor alledaags erfgoed, een passie voor historisch onderzoek en een talent om met groepen mensen te werken aan de toekomst van hun erfgoed.  Herken je jezelf in deze beschrijving? Lees dan rustig het hele vacaturebericht na en stuur ons tijdig je kandidatuur.