LECA-nieuwsbrief oktober 2017

Erfgoedsector wint Gouden Woonwagen

Erfgoedsector wint Gouden Woonwagen

Met de hulp van LECA en andere erfgoedorganisaties maken de Manoesjen, Roms en Voyageurs in Vlaanderen al een aantal jaar werk van een gezamenlijk erfgoedzorgtraject rond de woonwagencultuur. Omdat de grotere aandacht voor het erfgoed van woonwagenbewoners helpt om de toekomst van de woonvorm te verzekeren, mocht de erfgoedsector op 2 oktober 2017 de Gouden Woonwagen in ontvangst nemen.

Sint-Maartensroute in de maak

Sint-Maartensroute in de maak

Beveren maakt sinds 2015 deel uit van het Europees Cultureel Netwerk Saint-Martin de Tours en is ook het aanspreekpunt voor Vlaanderen. Om het draagvlak voor een Vlaamse Sint-Maartensroute af te toetsen organiseerde de gemeente op 19 oktober 2017 een studiedag. Tijdens deze bijeenkomst werden de aanwezige gemeenten en steden, die langs de route liggen, uitgenodigd om mee te denken over de uitwerking ervan en gaven delegaties uit Frankrijk en Nederland uitleg bij hun Sint-Maartenstraditie. LECA volgt de erfgoedzorg rond de Sint-Maartenstraditie sinds 2009 mee op.

Traditiedrager van de maand: Gaia Van Deynze doet aan cosplay

Traditiedrager van de maand: Gaia Van Deynze doet aan cosplay

Cosplay zit in de lift. Steeds meer mensen verkleden zich als een personage uit hun favoriete game of serie en komen zo samen op bijeenkomsten. Hoe divers hun achtergronden ook mogen zijn, allemaal houden ze van games, fantasy of anime. Omwille van die fascinatie kregen cosplayers tot nu toe soms snel het label van uncoole nerd opgekleefd. Deze maand laat LECA daarom Gaia Van Deynze aan de het woord, die dat hardnekkige vooroordeel met haar kennis en kunde eigenhandig de wereld uit helpt. 

Wat is er eigenlijk griezelig aan Halloween?

Wat is er eigenlijk griezelig aan Halloween? Halloween: je houdt ervan of je haat het. Voor de een is het een aanleiding om het huis te versieren of in de verkleedkleren te duiken, voor een ander net iets om ver weg van te blijven. Het minste wat je kan zeggen, is dat Halloween intussen stevig op de kaart staat. Maar hoe werd de vooravond van 1 november het griezelfeest bij uitstek?

Gezocht: Campagnebeeld voor Erfgoeddag

Gezocht: Campagnebeeld voor Erfgoeddag

Op 22 april 2018 staat Erfgoeddag in het teken van ‘Kiezen’. Wil jij het campagnebeeld voor de eerstvolgende editie leveren? Dan is de wedstrijd van FARO iets voor jou! Deelnemen kan tot 20 december 2017 via Facebook of Instagram. Uit alle inzendingen selecteren fotografen Michiel Hendryckx en Frieke Janssens de uiteindelijke winnaar.