LECA-nieuwsbrief september 2016

Tweede grote ontmoetingsdag voor kerststalliefhebbers

Tweede grote ontmoetingsdag voor kerststalliefhebbers

Op zaterdag 29 oktober 2016 organiseert de Federatie van Vlaamse Kerststallenvrienden een tweede grote ontmoetingsdag voor liefhebbers van de kerststal. De dag kadert in hun plan om de kerststal te laten erkennen als immaterieel erfgoed. Voor die erkenning hebben ze zoveel mogelijk steun nodig. Ze moeten immers kunnen aantonen dat heel veel mensen achter de erkenning staan.

Traditiedrager van de maand: volkstuinder Hayriye Dümlüpınar

Traditiedrager van de maand: volkstuinder Hayriye Dümlüpınar

De laatste zondag van augustus was een bijzonder aangename, zonnige dag. Terwijl duizenden mensen naar de kust afzakten om de zomervakantie uit te wuiven, trok LECA net naar de andere kant van het land. Onze bestemming was Hasselt en daar hadden we een goede reden voor: onder een staalblauwe hemel mochten we met Hayriye Dümlüpınar (60) mee naar haar volkstuintje in de Banneuxwijk.

OCE reageert op nieuw Cultureel-Erfgoeddecreet

OCE reageert op nieuw Cultureel-Erfgoeddecreet

De belangenbehartiger voor de cultureel-erfgoedorganisaties OCE heeft gereageerd op het nieuwe decreet. OCE formuleerde een aantal standpunten en adviezen. De belangenbehartiger vreest onder andere dat het nieuwe decreet de versnippering verder in de hand zal werken, dat de kleine spelers uit de boot zullen vallen en dat er te weinig ruimte zal zijn om in te spelen op bestaande noden. De volledige tekst vind je op hun website.

Inspiratiegids Erfgoeddag 2017

Inspiratiegids Erfgoeddag 2017

Volgend jaar staat Erfgoeddag in het teken van zorg. Naar goede gewoonte lanceerde Faro ook dit jaar een inspiratiebrochure om mensen op weg te helpen met het thema. Het voorwoord werd maar liefst door twee ministers geschreven: Sven Gatz (Minister van Cultuur) en Jo Vandeurzen (Minister van Welzijn) roepen samen op om van Erfgoeddag 2017 een super-brugdag te maken. De erfgoedsector en de welzijnssector hebben immers heel wat met elkaar gemeen. De brochure kan je integraal downloaden door hier te klikken

Laatste kans om in te tekenen voor boek over kettingbrieven

Laatste kans om in te tekenen voor boek over kettingbrieven

‘Kettingen van de angst’ werden ze genoemd, de kettingbrieven die België, Nederland en andere landen teisterden. De vader van Ann Driessen had de grootste verzameling kettingbrieven ter wereld. Zelfs een burgemeester, bedrijfsleider, politicus of zanger kreeg een kettingbrief. Benieuwd naar de inhoud? Wat vertellen juristen, psychologen en religieuzen over kettingbrieven? En wat heeft Roger Moore, Tatcher of de Zoo van Antwerpen  met kettingbrieven te maken? Wie was het grootste slachtoffer van een kettingmail? Kreeg jij misschien ooit een mail met het Hermanrecept?

Nieuw kermisboek: Naar Leutegemkermis

Nieuw kermisboek: Naar Leutegemkermis

Het rijk geïllustreerde boek ‘Naar Leutegemkermis’ van Luc Maddelein vertelt de geschiedenis van kermis in Vlaanderen, van de teloorgang van de kermiskoersen, van de Paas – en septemberkermis in Waarschoot plus van de vele wijkkermissen die de gemeente ooit rijk was. Het voorwoord werd geschreven door LECA’s voormalige voorzitter Stefaan Top, het nawoord door kermisfan Michel Follet. Het boek telt 200 bladzijden en kost 25 euro.