LECA-nieuwsbrief september 2017

Erfgoedzorgtraject schutterserfgoed

Erfgoedzorgtraject schutterserfgoed

Sinds juni 2017 zetten de Federatie van Vlaamse Historische Schuttersgilden en de verschillende schutterskoepels en -bonden hun schouders onder een gezamenlijk erfgoedzorgtraject. Onder begeleiding van LECA stippelt een werkgroep met vertegenwoordigers van de verschillende geledingen een traject op maat uit. Een eerste belangrijke stap is intussen gezet: in de loop van augustus werden via een grootschalige enquête de noden en behoeften van de historische schuttersgilden in kaart gebracht. De komende maanden wordt werk gemaakt van oplossingen die daaraan tegemoet komen.

LECA op RiV-Federatiedag op 7/10 in Nieuwpoort

LECA op RiV-Federatiedag op 7/10 in Nieuwpoort

Op 7 oktober 2017 zijn alle reuzenliefhebbers weer welkom op de jaarlijkse Federatiedag van Reuzen in Vlaanderen. Gaststad is deze keer Nieuwpoort, sinds jaar en dag de thuisbasis van Reuzengilde Jan Turpijn. Ook LECA is er traditioneel weer bij. Dit jaar sluiten wij de reeks toespraken af met de voorstelling van ons gloednieuwe initiatief rond reuzen. Benieuwd wat we in petto hebben? Schrijf je dan als de bliksem in voor de Federatiedag of hou onze volgende nieuwsbrief in de gaten.

Traditiedrager van de maand: Sofie Embrechts over de Kastelse Pompoenmaand

Traditiedrager van de maand: Sofie Embrechts over de Kastelse Pompoenmaand

Pompoenen van 800 kilo en meer, racen op het water in een uitgehold exemplaar of katapultschieten met de iets kleinere versies: in Kasterlee, sinds jaar en dag hèt pompoendorp van België, kan het allemaal. Oktober is er traditioneel de Pompoenmaand. In de praktijk betekent dat heel veel pompoenen in het straatbeeld en weekends vol populaire pompoenactiviteiten, zoals een pompoenmarkt, het pompoenschieten en zelfs een heuse pompoenregatta.

Wat spoken studenten precies uit tijdens een cantus?

Wat spoken studenten precies uit tijdens een cantus?

Nu het academiejaar 2017-2018 officieel afgetrapt is, draaien ook de vele studentenverenigingen in Vlaanderen weer op volle toeren. De komende weken zijn de jongens en meisjes in hun typerende laboratoriumjassen met verbondsschild en pet en lint, dan ook niet uit de straatbeeld van studentensteden weg te denken. Dat ze terug zijn, betekent ook dat er weer een hele reeks cantussen zit aan te komen. Maar wat gebeurt er precies tijdens zo’n zangfeest in een achterzaaltje van een studentencafé?

VIAA lanceert nieuwe beeldcapsule

VIAA lanceert nieuwe beeldcapsule

VIAA, het Vlaams Instituut voor Archivering, stoomt een nieuwe beeldcapsule klaar. Door 5 video’s de toekomst in te sturen wil de organisatie ervoor zorgen dat mensen over 100 jaar kunnen terugblikken. En het beste is: jij beslist welke filmpjes dat worden. Op www.debeeldcapsule.be kun je uit een 50-tal beeldfragmenten van 29 uiteenlopende instellingen je persoonlijke favorieten selecteren.