LECA op Erfgoeddag

Brussel: Filmexpo door Anderlechtse jongeren

Brussel: Filmexpo door Anderlechtse jongeren

De voorbije maanden gingen leerlingen audiovisuele vorming van het Koninklijk Atheneum Anderlecht aan de slag rond rituelen. Stap voor stap gingen ze op zoek naar wat hen bindt en versterkt. Via familieverhalen, -foto’s, -video's… zochten ze inspiratie in hun eigen leefwereld en maakten ze in videoportretten duidelijk wat tradities voor hen betekenen. Hun expo biedt een boeiend inkijk in stedelijke jongerencultuur. Met hun montages zetten de leerlingen een veelheid aan rituelen in Brussel op de kaart en brengen ze verschillende culturen, levensbeschouwingen en religies bij elkaar. 

Brussel: Tentoonstelling over geboorterituelen

Brussel: Tentoonstelling over geboorterituelen

In alle culturen gebruiken mensen rituelen om de komst van een kind te vieren. Die rituelen zijn niet statisch of uniform: mensen passen dingen aan om ze beter bij hun leven te doen passen. Wat betekent dat in een superdiverse stad als Brussel? Voor deze expo ging de Gezinsbond expliciet op zoek naar alle mogelijke geboorterituelen die vandaag in Brussel leven. Sommige klinken daarbij heel bekend in de oren, anderen helemaal niet. Wie hoorde ooit over het koken van 40 stenen? Over brood bakken in de vorm van een voet?

Gent: Expo over verborgen rituelen

Gent: Expo over verborgen rituelen

Tot en met 20 mei loopt de expo ‘Rituelen door de ogen van 7 Gentse ambassadeurs uit Europa, Afrika, Azië en Latijns Amerika’. Een Afrikaans schaamschortje, de roos van Jericho en een Indonesisch masker staan er broederlijk naast elkaar. Wat ze met elkaar gemeen hebben? Ze betekenen allemaal iets persoonlijks voor Gentenaars van nu en ze worden zelden getoond aan het publiek. In Gent zitten heel wat etnografische voorwerpen verborgen. Ze worden goed bewaard maar het publiek krijgt ze doorgaans niet te zien.

Extra: nieuwe website verzamelt geboorterituelen

Extra: nieuwe website verzamelt geboorterituelen

Met trots stellen we de website hallobaby.be aan u voor. Via de site kunnen mensen hun geboorterituelen met elkaar delen. Die rituelen beperken zich al lang niet meer tot de klassieke katholieke gebruiken. Rituelen veranderen, vermengen zich over culturele grenzen heen, worden aangepast aan de wereld van vandaag. Om die rijkdom en diversiteit te tonen, lanceerde LECA samen met de Gezinsbond www.hallobaby.be. Wil jij laten zien welke geboorterituelen voor jou het belangrijkst zijn? Dan is dit de plek om je foto en je verhaal te delen.