Carnaval Halle (1500 Halle)

%AutoEntityLabel%
Tijdstip
Halfvasten
Datum
18 March 2023 - 20 March 2023
Locatie
1500 Halle
Algemene info

Het carnaval in Halle is één van de grootste carnavals in Vlaanderen, Halle wordt ook wel eens de carnavalhoofdstad van Vlaams-Brabant genoemd.

Carnaval Halle kent een lange geschiedenis, bronnen situeren het in de 15e eeuw en kent een grote dynamiek tot vandaag.

Het hedendaagse carnaval bestaat uit drie dolle dagen en nachten (van zaterdag tot en met maandag) en wordt georganiseerd tijdens de Halfvasten: het einde van de winter en begin van de lente nadert. 

Het programma start op zaterdag om 15u55 met de Deuvelstoet richting Grote Markt waar bij aankomst het brouwen van de prins en het verwekken van het vrouwelijk school plaatsvindt uit een ton met duivelsbier. Na het brouwen van het prinsenpaar houden ze een betoog en draagt de burgemeester de macht over de stad over aan het prinsenpaar. Daarna trekken ze naar de Beestenmarkt om het standbeeldje van de Vaantjesboer een carnavalskostuum aan te trekken. De plunje die het standbeeldje aangetrokken krijgt is een eerbetoon voor een bepaalde organisatie of instituut die daarmee in de bloemetjes wordt gezet. 

Op zondag wordt het prinsenpaar door de Gilles opgehaald. Vanaf 6u 's ochtends maken de Gilles de inwoners wakker om het carnaval te vieren en de lente in te luiden. Hierop volgt de kaarsofferandes onder andere in de Basiliek van Halle ter ere van de Zwarte Madonna om een goede afloop van het carnaval te verzekeren. Na de middag vertrekt de grote stoet (in het Hals  'kortèsj' genoemd). Nu zijn de chars (Hals woord voor praalwagens) voor de eerste maal voor het grote publiek te bezichtigen, de verenigingen hebben nu ook hun nieuw kostuum aan. Het dragen van het nieuwe kostuum voor carnavalszondag zou ongeluk brengen.'s Avonds, wanneer de nacht gevallen is, start de Lichtstoet en duiken de feestvierders opnieuw de nacht in.

Afsluiten doen we met Krottenmaandag. Maandagochtend bezoeken de Gilles de stedelijke buitenwijken en gaat de hofhouding op bezoek in de rusthuizen. 's Avonds is er de Krottenmaandagstoet en de Krottenworp, waarmee een uniek juweel te winnen valt. Krotten zijn karamelachtig snoepgoed en een Hals streekproduct. Later op de avond vinden de prijsuitreiking, verrassingsacts, het monstervuurwerk en de verbranding van Carnaval plaats.

Samen met het carnaval is er ook kermis in Halle.

Organiserende vereniging
Halattraction
Werking van de vereniging
Organisatie van de carnavalsfestiviteiten in Halle.
Website van de vereniging
https://halattraction.be/
Contactgegevens