Sint-Maartensviering (Beveren-Waas)

Sint-Maartensviering (Beveren-Waas)
Tijdstip
11 november
Locatie
Beveren-Waas
Algemene info

Op 11 november komt Sint-Maarten naar Beveren. Hij gaat hierbij gekleed als een Romeinse soldaat. Sint-Maarten is de vierde-eeuwse heilige Martinus van Tours. Vooraleer hij zijn leven aan God ging wijden, trad hij als jongeman in dienst van het Romeinse leger. De bekendste legende over Sint-Maarten speelt zich af tijdens zijn soldatentijd. De legende vertelt ons dat Maarten te paard aan de stadspoort van Amiens de helft van zijn mantel heeft weggeschonken aan een verkleumde bedelaar. Diezelfde nacht verscheen Christus mét de helft van de mantel in een droom aan Martinus. Na zijn dood in 397 werd hij als heilige jaarlijks vereerd, op 11 november. Hij is o.a. de patroonheilige van de bedelaars en de armen, de ruiters en de wijnbouwers. Op heel wat plaatsen is hij ook de beschermheilige van de kinderen. Vaak lijkt hij dan op Sinterklaas.

Het is een traditie in Beveren dat de kinderen 'grielen' naar snoepgoed. Grielen’ is een synoniem van ‘grabbelen’, en dat doen de toeschouwers met plezier als ze langs de kant van de straat staan te wachten op Sint-Maarten die langskomt. Het vieren van Sint-Maarten is een oud gebruik in Beveren. Het grielen wordt er sinds de jaren 1950 georganiseerd. Voor de jaren 1950 gingen de kinderen op eigen initiatief van deur tot deur. Ze zongen dan bedelliedjes in ruil voor snoepgoed.

Voor historische beelden van deze unieke Sint-Maartensviering neem een kijkje op: http://www.youtube.com/watch?v=zi3JIsSmmUw

Organiserende vereniging
Sint-Maartencomité Beveren
Werking van de vereniging
Sinds 1951 organiseert het Koninklijk Sint-Maartencomité Beveren een snoepworp voor kinderen en volwassenen, in de volksmond ook wel 'grielen' genoemd. Tegenwoordig zijn het voornamelijk de plaatselijke jeugdbewegingen die het feest voorbereiden.
Website van de vereniging
http://www.beveren.be
Contactgegevens

Stationsstraat 2
9120 Beveren
Telefoon: 03 750 15 11