Heilig-Bloedprocessie (Brugge)

%AutoEntityLabel%
Tijdstip
Hemelvaart
Locatie
Brugge
Algemene info

In Brugge wordt een reliek van het bloed van Jezus Christus bewaard. Ieder jaar wordt het reliek onder grote belangstelling door de straten van de stad gedragen. De oudste vermelding van een Brugse processie is terug te  vinden in een keure uit 1291. Waarschijnlijk speelde de relikwie daarbij toen al een rol, maar de eerste vermelding van een Heilig-Bloedommegang vinden we pas in 1303 terug. Vanaf 1310 werden de feesten rond de verering van het Heilig Bloed, waaronder de processie, georganiseerd in dezelfde periode als de jaarmarkt. In de daaropvolgende jaren zou de processie steeds populairder en groter worden.

Hoewel de processie in de loop van de geschiedenis veel veranderingen heeft ondergaan, bestaat ze nog altijd vooral uit de voorstelling van Bijbelse taferelen. Het lijden van Christus staat daarbij centraal. De processie is traditioneel opgebouwd uit 4 delen. De eerste twee delen tonen taferelen uit het Oude en het Nieuwe Testament. In het derde deel wordt de legende van Diederik van den Elzas ten tonele gevoerd. Deze graaf van Vlaanderen zou in 1150, na de tweede kruistocht, de relikwie uit het Heilig Land hebben meegebracht naar Brugge, waar het sindsdien wordt bewaard in de Basiliek van het Heilig Bloed. Het laatste deel van de stoet is gewijd aan de (geschiedenis van de) verering van de relikwie. In dit deel wordt het reliekschrijn met de relikwie van het Heilig Bloed gedragen, voorafgegaan door de leden van de Edele Confrérie van het Heilig Bloed. Aan de processie nemen zo’n 1700 figuranten deel.

Organiserende vereniging
De Edele Confrérie van het Heilig Bloed
Werking van de vereniging
De Edele Confrérie van het Heilig Bloed werd kort na 1400 gesticht. Zij heeft tot doel de relikwie te bewaren en de verering ervan te bevorderen. Zij organiseert ondermeer de jaarlijkse processie. De 31 leden moeten in Brugge wonen en zoals een oud document het stelt, "lieden van eere zijn". Naast de Confrérie is er sinds 2004 de Heilig Bloedprocessie vzw. Deze functioneert onafhankelijk van het broederschap en staat in voor de praktische organisatie van de Heilig-Bloedprocessie.
Website van de vereniging
http://www.bloedprocessiebrugge.be
Contactgegevens
Clarysse Matthieu (algemeen coördinator)
Burg 13
8000 Brugge