




In Dendermonde wordt al eeuwenlang carnaval gevierd. Aanvankelijk ging het om een spontaan volksfeest dat op vastenavond werd gevierd. In de 19de eeuw bleef het carnavalsgebeuren beperkt tot een aantal door de overheid toegelaten gemaskerde bals, die plaats hadden op een vaste carnavalszondag.
Tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd zo jaarlijks carnaval gevierd in Dendermonde. Na de Eerste Wereldoorlog was de carnavalstraditie er echter tanende. Met de oprichting van een feestcomité In 1949 leefde het carnaval weer op. Vanaf dan werd elk jaar een carnavalsweekend met een stoet georganiseerd. Aan de stoet namen van bij het begin zowel Dendermondse groepen als verenigingen van buiten de stad deel. Sinds 1955 wordt ook ieder jaar een Prins Carnaval-verkiezing georganiseerd, een traditie die tot vandaag standhoudt. In 1960 werd de eerste Keizer Carnaval verkozen. De jaren 1960 werden verder gekenmerkt door het groot aantal Nederlandse groepen en showkorpsen, dat de jaarlijkse stoet opfleurde. De interesse van lokale groepen was toen echter minimaal. Een bestuurswissel in de jaren 1970 zorgde voor een nieuw elan voor het Dendermondse carnaval.Sinds de jaren 1980 kregen de Dendermondse groepen meer inzicht in het bouwen van de wagens en ging ze nauw samenwerken.
Vandaag is het Dendermondse carnaval sterk in de stad ingebed en heel levendig. Op zondag gaat een carnavalsstoet, die de cavalcade wordt genoemd, door de Dendermondse straten. In deze stoet worden lokale, provinciale en nationale gebeurtenissen gehekeld. Op maandag wordt het carnaval afgesloten met de Maandagstoet. Dat is een lichtstoet met als apotheose de verbranding van de Karnavalist.