Pompoenkampioenschap (Duisburg)

Pompoenkampioenschap (Duisburg)
Tijdstip
de eerste zaterdag van oktober
Locatie
Duisburg
Algemene info

Op de eerste zaterdag van oktober worden in Duisburg ieder jaar het Belgische en het Europese pompoenkampioenschap gehouden. Reuzenpompoentelers uit België en daarbuiten komen dan met hun grootste vrucht naar het dorp. Met een officiële weging wordt vervolgens bepaald wie de zwaarste pompoen heeft gekweekt en dus de kampioenstitel krijgt. Er zijn aparte wedstrijden voor pompoenen en voor squashpompoenen.

De bezieler van deze pompoenkampioenschappen is René Sterckx, wiens interesse voor pompoenwegingen in 1987 via een krantenartikel  werd gewekt. Sterckx legde meteen daarna contact met de World Pumpkin Confederation in Amerika en een jaar later begon hij zelf met het kweken van reuzenpompoenen. In 1989 organiseerde hij in zijn achtertuin het eerste Belgische Kampioenschap, dat hij als enige deelnemer zelf won. Via Sterckx begonnen andere inwoners van Duisberg zich eveneens voor de reuzenpompoenteelt te interesseren. Aan de tweede editie van het BK in 1990 namen dan ook al 4 kandidaten deel. De wedstrijdlocatie was intussen '600 potten', een café in Duisberg, geworden. Naar analogie met de World Pumpkin Confederation stichtte Sterckx in 1990 ook de Belgische Pompoen Confederatie, die vanaf dan de organisatie van het kampioenschap op zich neemt.  

In de jaren 1990 groeide niet alleen het aantal deelnemers aan de pompoenwedstrijd sterk, maar nam ook het gewicht van de winnende vrucht jaar na jaar toe. In 1991 werd de wedstrijdcategorie squashpompoen ingevoerd. Omwille van het grote aantal deelnemers moet in 1998 uitgeweken worden naar een grotere locatie. Dat wordt Pachthof Stroykens in de Merenstraat. Vanaf 1999 komen de kandidaten niet alleen meer uit Duisburg, maar ook uit andere provincies.

Na 2000 wordt de jaarlijkse wedstrijd uitgebreid met randanimatie. Voor de vele bezoekers die nieuwsgierig zijn naar de megapompoenen zijn er vanaf dan ook kraampjes met allerhande pompoenproducten. In 2001 worden ook pompoenjenever en pompoenpralines op de markt gebracht. In 2002 wordt het Belgisch Kampioenschap omgedoopt tot het Europees kampioenschap. Sindsdien is de wedstrijd ook toegankelijk voor niet-Belgische deelnemers.  

Organiserende vereniging
De Belgische Pompoen Confederatie
Werking van de vereniging
De Belgische Pompoen Confederatie is de tegenhanger van de Amerikaanse World Pumpkin Confederation.
Website van de vereniging
http://www.bpcduisburg.be
Andere activiteiten van de vereniging
In samenwerking met de toeristische dienst van Tervuren organiseert de Belgische Pompoen Confederatie ook ieder jaar een Halloweenwandeling.
Contactgegevens
Trappeniers Marc (voorzitter Belgische Pompoen Confederatie)
Zuerbergstraat 8
3080 Duisburg
Telefoon: 02 767 10 53