Gravensteenfeesten (Gent)

Gravensteenfeesten (Gent)
Tijdstip
Woensdag dichtst bij 16 november
Locatie
Gent
Algemene info

De Gravensteenfeesten brengen de grootste studentengrap in de geschiedenis van de stad Gent in herinnering. De studentengrap dateert van november 1949. De Gentse studenten waren toen zeer boos over een serieuze stijging van de bierprijs. Men moest immers drie in plaats van twee frank voor een pint betalen. Enkele studenten gingen over tot een protestactie. Ze namen daarbij, gewapend met bier en appels, de Gravensteenburcht in het centrum van Gent in. De politie en zelfs de brandweer stond machteloos. De bezetting werd pas beïndigd toen het bier op was, waarna de studenten zich overgaven. Onder druk van de Gentse bevolking en gesteund door het gemeentebestuur, die de grap wel konden smaken, werd er niemand vervolgd.

Sindsdien wordt de studentenbezetting van het Gravensteen elk jaar herdacht tijdens de Gravensteenfeesten. Het SK Ghendt, de koepel van studentenclubs, organiseert in het Gravensteen een feestmaal ter ere van de bezetters. In de Ridderzaal volgen er een aantal voordrachten. Daarna wordt het Gravensteen herbezet door alle lidverenigingen en sympathisanten. Na de activiteiten in het Gravensteen gaat de studentenbende in een optocht door de straten van Gent. Deze stoet telt een aantal versierde wagens. Het Sint-Pietersplein is het eindpunt, waar er nog heel wat bier wordt gedronken. De studentenfanfare zorgt een hele dag voor een unieke sfeer.

Organiserende vereniging
SK Ghendt
Werking van de vereniging
Senioren Konvent Ghendt is een koepelvereniging van studentenverenigingen. Er zijn streekclubs, hogeschoolclubs en caféclubs aangesloten.
Website van de vereniging
http://www.skghendt.be
Andere activiteiten van de vereniging
- massacantus
- bierrally
- galacantus
- speechkampioenschappen
- studentenliederenwedstrijd
- schachtenkonvent
- open zangavonden
- cantoravonden
Contactgegevens
Demaré Jelle (Senior Seniorum)
9000 Gent