Krakelingenworp en Tonnekensbrand (Geraardsbergen)

%AutoEntityLabel%
Tijdstip
Voorlaatste zondag voor de eerste maandag van maart
Locatie
Geraardsbergen
Algemene info

Op één en dezelfde dag viert Geraardsbergen tweemaal feest: Krakelingen en Tonnekensbrand. De oudst bewaarde stadsrekening (1393) vermeldt reeds de onkosten voor het vuurfeest Tonnekensbrand, dat toen ook al door het stadsbestuur georganiseerd werd en toen reeds een oud gebruik genoemd werd. Sindsdien vinden we de bewijzen van zowel Krakelingen als Tonnekensbrand ononderbroken terug in de stadsrekeningen, met uitzondering van de godsdienstoorlogen in de 16de eeuw en de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Krakelingenworp
In de namiddag trekt een stoet door de stad waarbij een 1000-tal deelnemers in een 50-tal scènes historische en volkskundige aspecten van Geraardsbergen uitbeelden. Aan het einde van de stoet trekken de druïden, de deken, het stadsbestuur, de broodmandendragers en 1000den toeschouwers naar de top van de Oudenberg. De deken (de geestelijke overheid) bidt samen met het stadsbestuur (de wereldlijke overheid) de litanie van Onze-Lieve-Vrouw in de Oudenbergkapel terwijl de menigte rond het podium plaats neemt om zoveel mogelijk krakelingen te vangen. Vooraleer ze de ca. 10.000 krakelingen mogen gooien, moeten de deken, de burgemeester, de schepenen en de gemeenteraadsleden uit een 400 jaar oude zilveren coupe een slok wijn met een levend visje opdrinken. Daarna gaat de eigenlijke krakelingenworp van start. Eén broodje bevat een briefje dat recht geeft op de gouden krakeling: een uniek juweel in de vorm van het beroemde broodje, telkens ontworpen door een andere lokale juwelier. Na de worp kan iedereen een paar uurtjes uitblazen in het feestelijke stadscentrum.


Tonnekensbrand, een vuurfeest
s' Avonds wordt op de top van de Oudenberg een ton aangestoken om de winter te verjagen en de nieuwe lente te verwelkomen. Volksdansers zorgen voor de sfeer. In enkele omliggende gemeenten wordt de Tonnekensbrand met een kleiner vuur beantwoord, de "walmkebrand". Op de Oudenberg worden brandende fakkels aan de omstaanders uitgedeeld en die brengen het vuur naar de Markt, waar de kermismolens op volle toeren draaien.

Organiserende vereniging
Stadsbestuur van Geraardsbergen i.s.m. het Krakelingencomité
Website van de vereniging
http://www.geraardsbergen.be
Contactgegevens
Karine Bauwens
Markt
9500 Geraardsbergen
Telefoon: 054 43 72 89