Carnaval (Hasselt)

%AutoEntityLabel%
Tijdstip
het halfvastenweekend
Locatie
Hasselt
Algemene info

De eerste carnavalsstoet in Hasselt ging in 1939 uit en werd georganiseerd door Hasselt Vooruit. Door het uitbreken van Wereldoorlog II werd deze vereniging echter ontbonden en verdween bijgevolg ook het carnaval weer. In 1947 trok er voor het eerst opnieuw een carnavalsstoet door de straten van Hasselt. Het pas opgerichte Feestcomité der Stad Hasselt stond in voor de organisatie ervan. Naast het comité zelf namen toen ook een harmonie, een dansgroep en 3 verenigingen met een carnavalswagen deel. Sinds die eerste naoorlogse stoet heeft het Feestcomité ieder jaar opnieuw een stoet georganiseerd. Zo bloeide het carnaval dan ook helemaal op in Hasselt en staan er jaar na jaar tal van activiteiten op het programma.tijdens het carnavalsseizoen.

Het absolute hoogtepunt van het carnavalsseizoen is natuurlijk het carnavalsweekend dat in het halfvastenweekend gehouden wordt. Op Vrijdagavond worden de carnavalswagens gedoopt. Op zaterdag gaat dan in de namiddag een kinderstoet uit en wordt in de Virga Jesse Basiliek eerst een mis opgedragen aan overleden carnavalisten. ’s Middag mag Prins Carnavl op het Stadhuis de stadsleutel in ontvangst nemen. Later op de avond wordt een kroegentocht langs de Hasseltse cafés georganiseerd. Carnavalszondag staat dan weer helemaal in het teken van de Internationale stoet. Aan deze carnavalsoptocht van wagens, voetgroepen en muziekgroepen gaat ook een reclamestoet vooraf. Het carnavalsweekend wordt op maandag afgesloten in een aantal Hasseltse cafés, waar carnavalisten zich dan nog te goed kunnen doen aan een lekkere haring en een pintje.' Avonds moet Prins Carnaval ook de stadssleutel terug overhandingen.

Organiserende vereniging
Koninklijk Feestcomité der Stad Hasselt
Werking van de vereniging
Hoewel het Stedelijk Feestcomité der Stad Hasselt pas in 1947 haar naam kreeg, gaat het om een vereniging die al in 1945 opgericht werd als een soort van opvolger van Hasselt Vooruit, de vereniging van lokale maatschappijen die voor Wereldoorlog II onder meer bloemencorso’s in Hasselt organiseerde.
Het eerste wapenfeit van het Feestcomité der Stad Hasselt was de Guldensporenviering in 1946. Een jaar later organiseerde het Comité het eerste Gevelversieringsfeest en de eerste naoorlogse carnavalsoptocht. Omdat de carnavalsviering zo’n succes was, belastte het stadsbestuur het Comité ook met de organisatie van andere feestelijkheden. Sindsdien groeide het Feestcomité uit tot een organisatie die jaarlijks instaat voor tal van evenementen in eigen beheer en meewerkt aan activiteiten van anderen.
In 1997 vierde het Feestcomité haar vijftigjarige bestaan en mocht zij het predicaat “Koninklijk” aan haar naam toevoegen.
Website van de vereniging
http://www.feestcomitehasselt.be
Andere activiteiten van de vereniging
- een nieuwjaarsreceptie
- een paasevenement
- een meiboomviering
- Hasselt Danst
- Hasselt Kermis
- de Hasseltse Jeneverfeesten
- de intrede van Sinterklaas
Contactgegevens
Raskin Kim (secretariaat)
Groenplein 1
3500 Hasselt
Telefoon: 011 23 96 47