Meiavondviering (Hasselt)

%AutoEntityLabel%
Tijdstip
30 april
Datum
30 April 2023
Locatie
Hasselt
Algemene info

De dans om de meiboom in het voorjaar is een traditie die op tal van plaatsen in Europa voorkomt. In Hasselt wordt al sinds het midden van de 16de eeuw een meiavondviering georganiseerd. De Hasseltse Rethoricakamer De Roode Roos ontving hiervoor een vergoeding van de stad. De leden van De Roode Roos verzamelden aan de vooravond van 1 mei aan de Reddelberg, waar ze in het gezelschap van de Meigraaf of -koning een meilied zongen.

Ook vandaag de dag leeft de meiavondviering nog altijd verder in Hasselt. De organisatie van het feest is tegenwoordig in handen van het Koninklijk Feestcomité der Stad Hasselt. Op de laatste dag van april steekt de Meigraaf op de Reddelberg een stropop in brand. Deze pop stelt de winter voor. De Meikoningin kondigt daarna de nieuwe lente aan en nodigt enkele prominenten uit om de meiboom recht te trekken. Ook de Hasseltse middenstand neemt deel aan het feest. De toeschouwers worden door de Hasseltse Bakkersbond getrakteerd op Hasseltse speculaas, terwijl de Slagersbond zelfgemaakte jeneverpaté voorschotelt. De confrerie van de Hasseltse jenever zorgt intussen voor een hartverwarmend borreltje.

Organiserende vereniging
Het Koninklijk Feestcomité der stad Hasselt
Werking van de vereniging
Hoewel het Stedelijk Feestcomité der Stad Hasselt pas in 1947 haar naam kreeg, gaat het om een vereniging die al in 1945 opgericht werd als een soort van opvolger van Hasselt Vooruit, de vereniging van lokale maatschappijen die voor Wereldoorlog II onder meer bloemencorso’s in Hasselt organiseerde.
Het eerste wapenfeit van het Feestcomité der Stad Hasselt was de Guldensporenviering in 1946. Een jaar later organiseerde het Comité het eerste Gevelversieringsfeest en de eerste naoorlogse carnavalsoptocht. Omdat de carnavalsviering zo’n succes was, belastte het stadsbestuur het Comité ook met de organisatie van andere feestelijkheden. Sindsdien groeide het Feestcomité uit tot een organisatie die jaarlijks instaat voor tal van evenementen in eigen beheer en meewerkt aan activiteiten van anderen.
In 1997 vierde het Feestcomité haar vijftigjarige bestaan en mocht zij het predicaat “Koninklijk” aan haar naam toevoegen.
Website van de vereniging
http://www.feestcomitehasselt.be
Andere activiteiten van de vereniging
- Nieuwjaarsreceptie
- Paasevenement
- Carnaval
- Hasselt Danst
- De Hasseltse Jeneverfeesten
- Intrede Sinterklaas
Contactgegevens
Kim Raskin (secretariaat)
Groenplein 1
3500 Hasselt
Telefoon: 011 23 95 56