Carnavalsstoet (Herenthout)

Carnavalsstoet (Herenthout)
Tijdstip
Zondag voor en na Aswoensdag
Locatie
Herenthout
Algemene info

De oudste carnavalsstoet van Vlaanderen (sinds 1892) is die van Herenthout in de provincie Antwerpen. De Herenthoutse Carnavalsstoet is gegroeid vanuit het theater en is zich verder blijven profileren als een dynamische stoet met straattoneel en dans. Zo blijft hij elke 50 meter staan om de figuranten de kans te geven het publiek even te entertainen. De omloop is verkeersvrij, en bestaat uit een cirkelvormig parcours waardoor de toeschouwers in de tegengestelde richting van de stoet kunnen wandelen (zo’n 3 km) De stoet heeft een heel apart karakter. Zo bestaat hij uit uitsluitend Herenthoutse groepen, in totaal ongeveer 900 jongeren en ouderen. Er is ook weinig politieke persiflage. De taferelen zijn vooral volks en uitingen van boerse pret. Het is zeker geen praalstoet, want de meeste groepen maken hun wagen op een kar, getrokken door een traktor. Een van de hoogtepunten is de gildewagen van Peer Stoet met de ex-carnavalprinsen en keizers, en uiteraard de nieuw verkozen Prins, die snoep en speelgoed gooit. Door zijn authenticiteit en traditie is deze stoet meer dan de moeite waard. Daarbij komt nog eens dat het hele carnavalgebeuren het hele dorp gedurende een paar weken in de ban houdt.

Organiserende vereniging
Peer Stoet vzw
Werking van de vereniging
De vereniging houdt zich bezig met de organisatie van de carnavalstoet, de Nacht van Herenthout, het kindercarnaval en het aanstellingsbal van de nieuwe prins. Het kiezen van de nieuwe prins gebeurt door de vereniging, in het bijzijn van de schepen van cultuur. De vereniging bestaat uit een twintigtal vrijwilligers die allen een specifieke taak op zich hebben genomen, gaande van organisatie van de stoet, inkom, muziek, PR, technische ploeg,… Gedurende het ganse jaar (uitgezonderd in de zomer) komt het bestuur bij elkaar om de werking te garanderen.
Website van de vereniging
http://www.peerstoet.be
Publicaties van de vereniging
De vereniging geeft een blad uit, dat zo’n 5x per jaar verschijnt. Het blad wordt kosteloos aangeboden aan elke inwoner van Herenthout, en bekostigd door de lokale middenstanders. Inhoudelijk gaat het over de groepen, de praktische aspecten, de nieuwe prins, …
Contactgegevens
Brochoven Frank (voorzitter)
Hazenstraat 25
2270 Herenthout
Telefoon: 014 51 13 85