Garnaalfeesten (Oostduinkerke)

%AutoEntityLabel%
Tijdstip
Laatste weekend van juni
Locatie
Oostduinkerke
Algemene info

Sinds 1950 staat het laatste weekend van juni in Oostduinkerke in het teken van de Garnaalfeesten. Het evenement is bedoeld als een jaarlijkse ode aan de zee in het algemeen en de garnaalvissers in het bijzonder. Oostduinkerke is namelijk de enige kustgemeente ter wereld waar tot op vandaag garnalen te paard worden gevangen. Om dit bijzondere ambacht in stand te houden worden dan ook de nodige inspanningen gedaan.

De Garnaalfeesten gaan traditioneel van start op zaterdagmorgen. Om 9u verzamelen de overblijvende garnaalvissers te paard dan in Oostduinkerke-Dorp. Onder begeleiding van de Koninklijke Harmonie Vrienden van de Brandweer van Oostduinkerke trekken zij vervolgens naar het Astridplein. Daar gaat om 9u30 een wedstrijd garnaalvissen voor garnaalvissers te paard en kruiersverenigingen van start. Ook kinderen kunnen aan de wedstrijd deelnemen. Van 11 tot 18 u wordt het Fabiolaplein een folkloremarkt rond visserij en oude ambachten georganiseerd. Bij de stand van de Orde van de Paardevisser wordt dan Paardenvisserssoep bereid en verkocht.

Op de zondag van de Garnaalfeesten vindt om 9.30 uur in de Mariakapel een eucharistieviering plaats met de vissersfamilies uit Oostduinkerke. Het Sint-Niklaaskoor omkranst het geheel met stemmige muziek. In de aansluitende processie stappen de garnaalvissers te paard mee naar de zeedijk. Na de zeegening op zee volgt een bloemenhulde en een gebed op het strand. Na de wijding wordt op het Astridplein bekendgemaakt wie de garnaalwedstrijd heeft gewonnen. Aansluitend zijn er optredens van onder meer de visbakkers van Oostduinkerke. Het hoogtepunt van het weekend is Garnaalstoet die op zondagmiddag door de straten van de badplaats trekt. In deze stoet lopen onder andere Mieke Garnaal en haar eredames mee.

Organiserende vereniging
Dienst Toerisme Koksijde-Oostduinkerke
Werking van de vereniging
De garnaalvisserij te paard wordt ondersteund door de de gemeente Koksijde. Het gemeentebestuur werkt daarbij nauw samen met de Orde van de Paardevisser. Deze vereniging werd in 1967 opgericht om het plaatselijke toerisme en de gastronomie te bevorderen, door mee te werken aan de organisatie van de Garnaalfeest en andere festiviteiten en Oostduinkerke op treffende wijze te vertegenwoordigen bij allerhande gelegenheden. (www.ordevandepaardevisser.be).
Website van de vereniging
http://www.koksijde.be
Andere activiteiten van de vereniging
Een overzicht van alle activiteiten in Koksijde-Oostduinkerke is te vinden op http://bezoeker.koksijde.be/activiteitenoverzicht.aspx.
Contactgegevens
Dienst Toerisme Koksijde-Oostduinkerke
Telefoon: 058 51 29 10