Folklorefeesten (Lichtervelde)

Folklorefeesten (Lichtervelde)
Tijdstip
in even jaren tijdens het eerste weekend van september
Locatie
Lichtervelde
Algemene info

In elk even jaartal worden tijdens het eerste weekend van september in Lichtervelde de Folklorefeesten georganiseerd. Dit evenement had voor het eerst plaats in 1973 en was toen een initiatief van de plaatselijke afdeling van de Kristelijke Werkliedenbond. De hobbyclub van deze organisatie wilde namelijk het oude Lichtervelde doen herleven en stak daarom een aantal tentoonstellingen in elkaar. Daarnaast demonstreerden inwoners van de gemeente op de Markt ook een aantal oude ambachten. Deze dag viel erg in de smaak bij de Licherveldenaars en er werd dan ook besloten het evenement te herhalen. Om de organisatie ervan in goede banen te leiden werd de vzw Folklorecomité Lichtervelde opgericht. De festiviteiten zelf werden van één dag uitgebreid naar twee dagen en gaandeweg kregen ze de naam ‘Folklorefeesten’. Na een aantal edities werd bijvoorbeeld een stoet aan het programma toegevoegd. In de loop der jaren werd ook de betrokkenheid van de Lichterveldenaars steeds groter. Zo wordt tot op vandaag voor elke editie een centraal thema gekozen en organiseren verenigingen en particulieren daar activiteiten rond. Daarnaast ontstond ook de gewoonte om ter gelegenheid van de Folklorefeesten verkleedkleren aan te trekken.

Sinds 1976 is er aan de Folklorefeesten een verkiezing gekoppeld en worden op vrijdagavond een Miss en Prins Folklore gekozen. Het zwaartepunt van het evenement valt evenwel op zondag: dan is er in het stadscentrum een groots spektakel en gaat traditioneel de folklorestoet uit. Verder staan er ook tal van optredens op het programma.

Organiserende vereniging
Folklorecomité Lichtervelde vzw
Publicaties van de vereniging
Bij elke editie van de Folklorefeesten ontvangen alle bewoners van Lichtervelde een gratis programmaboekje.
Andere activiteiten van de vereniging
Om de nodige middelen voor de Folklorefeesten te verzamelen organiseert het Folklorecomité jaarlijks activiteiten zoals een barbecue voor jong en oud en een quizavond.
Contactgegevens
Levecque Christa (secretaris)
Brugsebaan 29
8810 Lichtervelde
Telefoon: 051 72 55 40