Hanswijkprocessie (Mechelen)

%AutoEntityLabel%
Tijdstip
de zondag voor Onze-Lieve-Heer Hemelvaart
Locatie
Mechelen
Algemene info

Hanswijk is een oude Mechelse wijk en tevens een oude bedevaartplaats. De Mariadevotie had er reeds zijn oorsprong aan het eind van de tiende eeuw. De processie zelf gaat terug tot 1272. De Hanswijkprocessie is een unieke traditie waarin Mariaverering, historische evocatie, artistieke en catechetische rijkdom samenkomen. Zo’n 2000 deelnemers, een 20-tal wagens, meer dan 100 paarden, talrijke muzikanten, koren en dansgroepen zorgen voor een anderhalf uur durend kleurrijk en wervelend spektakel. De rode draad van de processie wordt verwoord door het logo van de Hanswijkprocessie: JA/LEVEN/BELEVEN, d.w.z. ‘ja’ zeggen aan het leven doet leven; ‘ja’ zeggen aan God doet nog dieper leven en tenslotte kan men dit ‘ja’ woord ook zelf beleven. Deze rode draad is terug te vinden in zowel de bijbelse als de historische taferelen en tracht een antwoord te vinden op de vraag van elke mens: waarheen zijn wij, mensen, op weg. De synthese van het antwoord vinden we dan in de laatste groep waar we met Maria en Jezus in het H. Sacrament op weg zijn naar de Drie-ene God.

Naast de jaarlijkse Hanswijkprocessie zijn er ook nog om de 25 jaar de Hanswijkjubelfeesten. Op de normale processiedatum is er dan een Jubelprocessie. Dit is een bidprocessie waarin het beeld van Onze-Lieve Vrouw, de relieken van Sint-Rombouts en het Heilig Sacrament worden meegedragen, maar zonder verklede groepen. Enkele maanden later is er de Hanswijkcavalcade – een jubileumeditie van de jaarlijkse Hanswijkprocessie waar zowel het ontwerp, de kostuums en de kleding totaal worden vernieuwd -  met de uitbeelding van zowel bijbelse als historische taferelen. Tijdens een Jubelljaar zijn er nog vele andere evenementen in de Hanswijk. De meest recente Hanswijkjubelfeesten hadden plaats in 2013.

Organiserende vereniging
Hanswijkprocessie vzw
Werking van de vereniging
Het organiseren van de jaarlijkse Hanswijkprocessie.
Website van de vereniging
http://www.hanswijkprocessie.be
Publicaties van de vereniging
de "Hanswijkwijzer", een gratis contactblaadje voor alle medewerkers en deelnemers. Verschijnt vier maal per jaar.
Andere activiteiten van de vereniging
Het organiseren van de 25-jaarlijkse Hanswijkjubelfeesten. De volgende editie zal doorgaan in 2038 met o.m. de 13de Hanswijkcavalcade.
Contactgegevens
De Ceulener Veerle (Logistiek Verantwoordelijke Hanswijkprocessie)
Wollemarkt 15
2800 Mechelen
Telefoon: 015 29 26 53