Klokkenwerpen - Mechels Gildenjuweel (Mechelen)

Klokkenwerpen - Mechels Gildenjuweel (Mechelen)
Tijdstip
2e zondag van september
Locatie
Mechelen
Algemene info

Mechelen bezit de oudste beiaard van België, en ook het klokkenwerpen maakt deel uit van een jarenlange traditie. Het is al sinds 1946 dat dit evenement in de stad doorgaat. Het begon naar aanleiding van de plaatsing van het beiaardklavier op de Sint-Romboutstoren. Aanvankelijk werdern er kleine papieren klokjes vanuit de Sint-Romboutstoren naar beneden gegooid. Enkele jaren later werden deze klokken vervangen door kartonnen exemplaren waaraan een lont bevestigd was. Op die manier konden de klokken vanuit de toren, over de Grote Markt, naar het stadhuis worden gezonden en onderweg hun kleine klokken naar beneden laten dwarrelen. Dat was echter een huzarenstukje, het klokkenwerpen hing niet alleen af van hoeveel wind er die dag was, maar ook het aansteken van de lont was risicovol. Er moest iemand half uit de Sint-Romboutstoren hangen om de lont aan te steken. Vandaag worden er polyester klokken gebruikt en hun tocht over de markt verloopt electronisch.
Twintig klokken gaan er dus boven de Grote Markt open waardoor twintig kleinere plastic klokjes naar beneden vallen. Eén exemplaar bevat een briefje met een nummer. In totaal krijgen twintig gelukkige grabbelaars een bronzen klokje van de stad mee naar huis. 

Mechelen heeft nog heel wat leuks te vieren die dag, want ook het schuttersfeest, het Mechels Gildenjuweel, vindt die dag plaats, met optocht en wedstrijden in de binnenstad.

Organiserende vereniging
Stadsbestuur Mechelen
Contactgegevens

2800 Mechelen
Telefoon: 015 29 78 61