Carnavalsweekend (Oostende)

Carnavalsweekend (Oostende)
Tijdstip
het eerste weekend van maart
Locatie
Oostende
Algemene info

Sinds 2004 is de organisatie van het carnavalsweekend in Oostende in handen van de vzw Carnavalraad Oostende. In de jaren daarvoor was het tijdens de carnavalsperiode namelijk opvallend stil geweest in Oostende. Met de oprichting van een nieuwe koepelorganisatie wilden de initiatiefnemers ervoor zorgen dat Oostende opnieuw een bruisende carnavalsstad werd. Al van bij de eerste editie kende het plan succes en sindsdien is de carnavalraad er in samenwerking met de aangesloten carnavalsverenigingen jaar na jaar in geslaagd een leuk carnavalsprogramma samen te stellen.

Het startschot voor de carnavalsactiviteiten in Oostende wordt telkens op vrijdagavond gegeven, met de officiële aanstelling van Prins en Prinses Carnaval op het stadhuis. Daarna trekken de deelnemers in stoet naar het Sint-Petrus- en Paulusplein.

Op zaterdag is er in de namiddag eerst de kindercimateirestoet en de popverbanding voor kinderen. Beide activiteiten worden georganiseerd door de Orde van de Kloeffe. Met de cimateirelichtstoet gaat daarna het avondgedeelte van start. Deze stoet wordt gevolgd door het Bal Du Rat Mort in het Kursaal van Oostende. Via dit internationale carnavalsbal doet de Koninklijke Cœciliakring al sinds 1898 aan liefdadigheid in Oostende. De naam van het evenement is een verwijzing naar het Parijse etablissement Rat Mort, waar een groep van 15 Oostende jonge mannen (waaronder ook James Ensor) tijdens een studiereisje in 1898 een onvergetelijke nacht beleefde. Feestvierders die geen kaartje voor dit verklede bal kunnen bemachtigen, kunnen op zaterdagavond naar een optreden in de tent op het Sint-Petrus^en Paulusplein.

Het hoogtepunt van elke carnavalsviering is natuurlijk de carnavlsstoet en die gaat in Oostende op zondagmiddag uit. Na de stoet volgt de Kloeffeworp op het Wapenplein. Van op een zekere hoogte worden dan 1000 klompjes naar de toeschouwers gegooid. De persoon die er in slaagt het gouden klompje te bemachtigen is de gelukkige winnaar. Om de carnavalsactiviteiten in Oostende in schoonheid af te sluiten organiseert de Orde van de Kloeffe in de vooravond nog voor de popverbranding van Tjannie Carbon op het Sint-Petrus- en Paulusplein.  

Organiserende vereniging
Carnavalraad Oostende, dienst Cultuur stad Oostende, Orde van de Kloeffe en Toerisme Oostende vzw
Werking van de vereniging
De vzw Carnavalraad Oostende overkoepelt 15 carnavalsverenigingen uit Oostende. Het gaat om: de Orde van de Wullok, de Orde van de Kloefe, Hof der Prinsen Oostende, Hof der Prinsessen OOstende, de Orde van de Charleston, de Orde van de Neptunus, de Orde van d'Ostendsche Gernoaze, de Orde van de Blues Brothers, de Orde van de Strooien Hoedjes, de Orde van de Nakomelingen, de Orde van de Zeepaardjes, Ostendia Schotten, de Orde van de Moustache, de Orde van de Wanhoop en de Orde van de Sociaaltjes. De Carnavalraad zet zich in om de samenwerking tussen deze verenigingen te stimuleren. Daarnaast fungeert de Carnavalraad ook als schakel tussen het carnavalleven en het oostendse stadsbestuur, dat ieder materiële en financiële steun aan het evenement verleent.
Website van de vereniging
http://www.carnavalraad-oostende.be
Andere activiteiten van de vereniging
Vzw Carnavalraad Oostende organiseert ook de opening van het carnavalsseizoen in november.
Contactgegevens
Vandenbroucke Glenn (voorzitter)
Frère Orbanstraat 41b
8400 Oostende