Reus (Wetteren)

De reuzendatabank krijgt een nieuw jasje!

De nieuwe reuzendatabank is binnenkort te raadplegen op de website van Histories vzw: https://historiesvzw.be

Reus (Wetteren)
Geslacht: 
Man

Organisatie

Beherende organisatie
Wetteren (gemeente)
Contactgegevens
Stijn Vandeplas (Diensthoofd Toerisme & Evenementen)
Markt 27
9230 Wetteren
09 366 31 04

Geboorte

Bouwjaar
1622
Aanleiding
De oudste vermelding tot nu teruggevonden is deze in de rekening van de parochie Wetteren van 1622, waar een betaling staat ingeschreven voor het maken van het hoofd en het lijf van de reus. Zij werden in die tijd meegedragen in de ommegang van mei en september.
De reus is niet gedoopt

Betekenis

Dit beeldt de reus uit
Andere
Verhaal achter de reus
Lang geleden zou in de bossen van de Warande een reuzenfamilie gewoond hebben. Op een dag trokken de Wetterse reuzen naar Laarne om het reuzengeslacht dat daar in het kasteel resideerde, voor hun hoogmoed te straffen. Het beleg was gevaarlijk en duurde lang, maar de Wetterse reuzen zegevierden. Op één na sneuvelden alle Laarnse reuzen. Degene die overbleef, werd door de overwinnaars gevangengenomen en naar Wetteren gevoerd. Andere bronnen geven ons een lichtjes verschillende versie. Na de strijd zou slechts één Wetterse reus overgebleven zijn. In allerijl zou hij Laarne ontvlucht zijn en nadat hij de ongelukstijding aan de Wetterse bevolking had meegedeeld, zou hij aan zijn verwondingen zijn bezweken.

Reuzengroep

De reus maakt geen deel uit van een reuzengroep
De reus maakt deel uit van reuzenfamilie
De reus is getrouwd met Reuzin

Voortbewegen

De reus wordt gedragen
Er zijn 3 dragers nodig

Activiteiten

De reus gaat uit in Andere gemeentes
De reus neemt deel aan: • Rondgang op 1e zondag van september (kermis) • In 1958 waren ze te gast op de Wereldexpo in Brussel. Er liep toen een schoonheidswedstrijd voor Belgische reuzen. Maar de Wetterse reuzen mochten niet meedoen aan de wedstrijd, omdat ze buiten categorie waren (anders hadden ze sowieso gewonnen) • Elke eerste zondag van september, met Wetteren kermis, paraderen de reuzen door de straten van Wetteren
Manier waarop de reus beweegt
De reus buigt niet.
De reus danst niet.
De reus wordt niet begeleid door muzikanten
Andere rituelen
Vroeger werd vaak volgend reuzenlied gezongen: Al die zegt, de reus die kom De reus die kom Ze liegen erom, Kere weerom, reusken, reusken, Kere weerom, Reuzegom! Sa, moeder, zet de pot op 't vier, De pot op 't vier, De reus is hier, Kere weerom, reusken, reusken, Kere weerom, Reuzegom! Sa, moeder, tapt van 't beste bier, Van 't beste bier, De reus is hier! Kere weerom, reusken, reusken, Kere weerom, Reuzegom! Sa, moeder, snijdt nen boterham, Nen boterham, De reus is gram! Kere weerom, reusken, reusken, Kere weerom, Reuzegom!

Constructie

Afmetingen
De reus weegt 95 kilo.
Hoofd
Het hoofd is gemaakt door De oorspronkelijke maker is niet gekend. Maurice Verstuyft gaf in 2005 de oude gezichten en de handen een volledige opknapbeurt..

Bewaarplaats

Staat van de reus
Uitstekend
Restauraties: 
De reus werd gerestaureerd in 1756, 1885 en 2005.
Dit is toen gebeurd: Reus en Reuzin zijn - wegens het vele uitgaan op kermisdagen - verschillende keren in herstelling moeten gaan. De hoofden zijn zeker in 1756 en 1885 volledig vervangen. De Wetterse reus en reuzin kregen in 2005 een volledig nieuwe look. De nieuwe prachtige kleren werden ontworpen en gemaakt door Chris Van Herreweghe. Maurice Verstuyft gaf de gezichten en de handen een volledige opknapbeurt. Het houten geraamte van beide reuzen werd vernieuwd. De armen werden volledig vernieuwd. De romp is wel nog volledig authentiek.

Documentatie

Er is een archief over de reus.