Zomerjaarmarkt (Sint-Lievens-Houtem)

%AutoEntityLabel%
Tijdstip
de laatste zondag van juni
Locatie
Sint-Lievens-Houtem
Algemene info

Op de laatste zondag van juni wordt in Sint-Lievens-Houtem al eeuwenlang een zomerjaarmarkt georganiseerd. Net als de winterjaarmarkt in de gemeente heeft dit kleinere en minder bekende broertje zijn wortels in de verering van de Heilige Livinus of Sint-Lieven. Volgens de overlevering was Livinus een Ierse bisschop die in de zevende eeuw naar het Land van Aalst kwam om - met succes - gelovigen te bekeren. Dat wekte de nodige afgunst op en zo kwam het dat in 657 in Sint-Lievens-Esse 2 broers uit jaloezie zijn hoofd afhakten. De legende wil dat Sint-Lieven daarop zijn hoofd onder zijn arm nam en nog tot in Sint-Lievens-Houtem stapte, waar hij stierf en begraven werd.

Deze wonderlijke gebeurtenis gaf daarna aanleiding tot een bloeiende heiligenverering rond de persoon van Livinus. Van overal kwamen pelgrims naar Sint-Lievens-Houtem om bij zijn graf te bidden. Vooral in de periode rond zijn sterfdag werd Sint-Lievens-Houtem druk bezocht. Ook de handelaars en de lokale bevolking waren hiermee gebaat en in de marge van de heiligenverering ontwikkelde zich zo de winterjaarmarkt, die ook vandaag de dag nog enorm populair is.

De wortels van de zomerjaarmarkt zijn terug te voeren tot het overbrengen van de relieken van Sint-Livinus naar Gent, waartoe de abt van de Sint-Baafsabdij in 1007 opdracht voor gaf. Daarbij werd ook de belofte gemaakt om eenmaal per jaar met de relieken naar het graf van Sint-Livinus terug te keren. Zo ontstond de Livinusprocessie van Gent naar Sint-Lievens-Houtem eind juni. Daaraan gekoppeld kwam er ook een zomerjaarmakt in Houtem. Omdat de processie in de praktijk veeleer een feestparade. bleek dan een ingetogen geloofsoptocht, werd ze in 1540 door Keizer Karel  afgeschaft. De zomerjaarmarkt bleef wel bestaan.

Vandaag de dag wordt tijdens de zomerjaarmarkt de Oost-Vlaamse provinciale prijskamp voor witblauwe stieren, vaarzen en koeien georganiseerd. Deze wedstrijden worden verder aangevuld met onder meer een kermis, een braderie en een fietstocht. Op de vooravond van de markt wordt traditioneel ook een Sint-Pietersvuur ontstoken. Een andere vaste waarde op het programma is de Livinuslepelworp. Van op het podium op de markt worden dan Livinuskoeken gegooid. Wie een koek vangt, maakt kans op waardevolle prijzen, waaronder de fel gegeerde Livinuslepel. Sinds 2002 organiseren de Livinusstappers ook ieder jaar de historische Livinustocht van het Gentse Sint-Baafs naar Sint-Lievens-Houtem. Aan de 29 km lange tocht nemen telkens zo'n 200 wandelaars deel.

Organiserende vereniging
Gemeente Sint-Lievens-Houtem
Website van de vereniging
http://www.sint-lievens-houtem.be
Contactgegevens
de Knijf Ilse (Coördinator Houtem Jaarmarkt)
Fabrieksstraat 19
9520 Sint-Lievens-Houtem
Telefoon: 053 60 72 30