Reuzenfeesten (Tervuren)

Reuzenfeesten (Tervuren)
Tijdstip
het eerste weekend van september
Locatie
Tervuren
Algemene info

In Tervuren staat het eerste weekend van september traditioneel in het teken van de Reuzenfeesten. Deze feestelijkheden worden al sinds 1972 georganiseerd. Enkele van de activiteiten die tijdens de Reuzenfeesten aangeboden worden, groeiden intussen uit tot vaste waarden van het feestprogramma. Zo is het sinds een aantal jaren de gewoonte dat het evenement op vrijdag van start gaat met een kaartavond. Op zaterdag wordt naast een avondmarkt ook een groot klank- en lichtspektakel georganiseerd. De rommelmarkt op zondag is dan weer één van de grootste van Vlaams-Brabant. Naast deze jaarlijks terugkerende elementen is er een uitgebreid aanbod aan randanimatie, dat ieder jaar anders ingevuld wordt. Op de Markt kunnen de bezoekers een weekend lang bij één van de vele drank- en eetstandjes terecht. Aan elke editie van de reuzenfeesten is ook een geldinzameling verbonden. Het verzamelde bedrag schenkt de Feestcomiteit der Reuzen vzw, die dit alles organiseert, steevast aan een goed doel.

Tijdens een evenement dat Reuzenfeesten als naam heeft staan, staan natuurlijk reuzen centraal. De spilfiguren van het feestweekend zijn dan ook het Tervurense reuzenkoppel Pie en Wanne en hun reuzenzoon Jomme. 31 jaar lang was er aan de Reuzenfeesten ook een reuzenstoet verbonden, die tijdens het eerste weekend na de eigenlijke Reuzenfeesten op zondagmiddag uitging. Geregeld werden dan ook reuzen uit andere (deel)gemeenten uitgenodigd om de reuzen van Tervuren te vervoegen. Sinds 2002 gaat de stoet niet langer uit. De Tervurense reuzen worden sindsdien op de trappen van de kerk opgesteld tijdens de Reuzenfeesten. Soms maken ze wel nog een korte wandeling op de avondmarkt.

Organiserende vereniging
het Feestcomiteit der Reuzen vzw
Werking van de vereniging
Het Feestcomiteit werd op opgericht in het voorjaar van 1948. Dat gebeurde toen op vraag van het gemeentebestuur van Tervuren, die de plaatselijke folklore nieuw leven wilde inblazen. In haar eerste jaren organiseerde het Feestcomiteit een aantal keer een bloemenstoet, die veel succes kende. Omdat Tervuren echter geen bloemenkweekcentrum was, bleek het na 5 edities financieel niet haalbaar om de bloemenstoet in stand te houden. In 1951 kocht het Feestcomiteit 2 reuzen aan: Pie en Wanne. Dit reuzenkoppel vormde de inspiratie voor de Reuzenfeesten, die sinds 1972 jaarlijks plaatshebben.
Website van de vereniging
http://www.reuzen.be
Andere activiteiten van de vereniging
Het Feestcomiteit der Reuzen vzw verleent haar medewerking aan andere feesten (zoals bijvoorbeeld de Parkfeesten in Sterrebeek) en neemt daarnaast met haar reuzen deel aan (reuzen)stoeten.
Contactgegevens
Beyen Stefaan (feestbestuurder)
Leuvensesteenweg 62
3080 Tervuren
Telefoon: 02 768 18 68