Bruegeliaanse Roggebroodfeesten (Wingene)

Bruegeliaanse Roggebroodfeesten (Wingene)
Tijdstip
het eerste weekend van september
Locatie
Wingene
Algemene info

De Bruegeliaanse Roggebroodfeesten in Wingene werden voor het eerst georganiseerd in 2005 en hebben sindsdien ieder jaar plaats tijdens het eerste weekend van september. De organisatie van het evenement is in handen van het Bruegelcomité. Het feestweekend is eigenlijk de opvolger van de Bruegelfeesten, die van 1989 tot 2002 door datzelfde Bruegelcomité georganiseerd werden. Aan deze Bruegelfeesten was ook de Bruegelstoet verbonden, waarin allerlei Bruegelspreuken en -gezegden uitgebeeld werden. Deze Bruegelstoet groeide op zijn beurt rond 1960 uit de toenmalige Roggebroodfeesten. In 2010 ging deze stoet eenmalig opnieuw uit.

Met de jaarlijkse organisatie van de Breugeliaanse Roggebroodfeesten zet het Bruegelcomité dus een belangrijke Wingense feesttraditie verder. Bij elke editie van de Bruegeliaanse Roggefeesten keren een aantal vaste activiteiten terug. Zo gaat het kermisweekend telkens op zaterdagmiddag van start met een openluchtmis op de botsauto's. 's Avonds om 21u is er een fakkeltocht door het centrum van Wingene. Aan alle mensen die in die lichtstoet meelopen, worden dan gratis fakkels uitgedeeld. Alle Wingenaren die langs het parcours wonen, krijgen van het Brueghelcomité theelichtjes, met het verzoek om die op een originele manier uit te zetten. Wie daar het best is slaagt, mag een prijs in ontvangst nemen. 

De zondag van het feestweekend is sinds 2011 omgedoopt in terrasjesdag. In het stadscentrum van Wingene is er dan doorlopend straatanimatie en kunnen kinderen kennismaken met oude volksspelen.

Organiserende vereniging
Het Bruegelcomité
Werking van de vereniging
Het Bruegelcomité staat enerzijds in voor de organisatie van de Bruegeliaanse Roggebroodfeesten op de eerste zondag van september en neemt anderzijds met haar 6 reuzen en uitgebreide collectie karren deel aan optochten in binnen- en buitenland.
Website van de vereniging
http://www.bruegelgilde.be/reuzen/
Contactgegevens
Deserranno Xavier (voorzitter)
Doornstraat 8
8750 Wingene