Ledebergse Feesten & Lichtstoet (Ledeberg (Gent))

%AutoEntityLabel%
Tijdstip
het weekend voor de vierde maandag van augustus
Locatie
Ledeberg (Gent)
Algemene info

De Ledebergse Feesten & Lichtstoet in Ledeberg hebben plaats op het Ledebergplein en in enkele aanpalende straten, alsook op de  Brusselsesteenweg. Op het Ledebergplein staan er foorattracties opgesteld en staat de Sfeertent, waar 4 dagen en nachten lang tal van  activiteiten georganiseerd worden en waar talrijke optredens van Vlaamse  artiesten en orkesten plaatshebben. Tevens zijn er de verkiezingen van  Miss & Mister Gent en Buffalo Babe & Boy en is er een talentenshow Mini Miss & Mister Gent. Ook is er een avondmarkt, een tweedaagse  rommelmarkt, een kermis, de Ledebergse Feesten Run (een gratis park- en stratenloop van 5 km of 10 km met officiële tijdopname) en straatanimatie. Het  feeërieke hoogtepunt van de Ledebergse Feesten is de Lichtstoet, die al bijna 100 jaar door de Ledebergse straten trekt.

Het is niet helemaal duidelijk wanneer de feesten voor het eerst werden georganiseerd. Volgens bepaalde bronnen zou het evenement teruggaan tot de 17e eeuw. 'Het land van Aelst' bezat toen een stuk grond in  de Driesstraat in Ledeberg, Den Dries. Op dat stuk grond mochten de eigenaars hun rechten uitoefenen. Boeren uit de streek van Aalst, die als bijnaam de ajuinen hadden, en uit Dendermonde kwamen om op Den Dries hun oogst aan de man brengen. Wellicht konden zij op die manier de tol van de stad Gent ontwijken. Andere verklaringen gaan zelfs terug tot 1250. Het mooiste verhaal dat aan de feesten gerelateerd is, is echter dat over Keizer Jozef II. Volgens de overlevering stond Jozef II in het  jaar 1785 's avonds laat met zijn koets aan de gesloten Brugsepoort van  Gent. Omdat ze de stad niet binnen mochten, besloten ze te overnachten in een nabijgelegen herberg. De waard van de herberg wilde zijn gasten nog iets lekkers voorschotelen, maar had enkel nog ajuinen in zijn  voorraadkast. Toch slaagde hij er in heerlijke gerechten klaar te maken.  's Anderendaags kwam een bode een document overhandigen, waarin stond  dat de waard 'de rechten' kreeg om ajuinen te distribueren, dat getekend  was door de keizer. Of het verhaal klopt, is helaas niet bewezen.

Het hoogtepunt van de Ledebergse Feesten is de Lichtstoet. Deze stoet  wordt al sinds 1924 georganiseerd. In de eerste edities droegen de deelnemers lampionnetjes en vetkaarsjes mee. Pas enkele jaren later  verschenen de eerste verlichte wagens. Na verloop van tijd werden ook  gloeilampen op de praalwagens gebruikt en vanaf de WOII werd ook met  TL-lampen gewerkt. Vanaf het midden van de jaren 1950 wordt de stoet  telkens rond een bepaald thema opgebouwd. Sinds 1966 is aan de Lichtstoet ook een miss gekoppeld en worden ieder jaar een Miss Lichtstoet en twee eredames verkozen.

Organiserende vereniging
Dekenij Ledeberg vzw en Nationaal Ajuinmarktcomité vzw
Website van de vereniging
http://www.ledebergsefeesten.be
Contactgegevens
Dekenij Ledeberg vzw
August Van Lokerenstraat 62
9050 Ledeberg
Telefoon: 0479 44 49 99