Vènerieweekend (Wiemesmeer (Zutendaal))

Vènerieweekend (Wiemesmeer (Zutendaal))
Tijdstip
het laatste weekend van oktober
Locatie
Wiemesmeer (Zutendaal)
Algemene info

In Wiemesmeer organiseert de Sint-Hubertus Slipjacht Vereniging vzw ieder jaar in het laatste weekend van oktober een Vènerieweekend. De vènerie (die ook chasse à courre of slipjacht genoemd wordt) is een eeuwenoude manier van jagen, waarbij met een meute Engelse foxhounds wilde dieren gevangen werden. Bij deze jachtvorm wordt vooral uitgegaan van het natuurlijke instinct en de reukzin van de honden. Tijdens het jagen worden zij begeleid door het zogenaamde jachtveld, een groep jagers (‘veneurs’) te paard. Tegenwoordig is de slipjacht geen noodzaak meer, maar een vrijetijdsbesteding. Daarom wordt nu gebruik gemaakt van een ‘sliptrekker’. Dat is een ruiter te paard, die een kunstmatig wildspoor voor de honden achterlaat.

Het Vènerieweekend in Wiemesmeer gaat telkens op vrijdagavond van start met een Huntsbal op het Kerkplein van Wiemesmeer. Op zaterdagmiddag is er Jachthoornrally. Verspreid over Domein Kattevenia staan dan groepjes jachthoornblazers opgesteld. Deelnemers aan de rally moeten zo snel mogelijk bij alle groepjes langs om een kaart laten afstempelen. Een jachthoornblazer te paard legt intussen een willekeurig parcours af en probeert zo de deelnmers te misleiden. Na afloop volgt de prijsuitreiking. Kinderen kunnen op zaterdagmiddag in de feesttent in het centrum van Wiemesmeer terecht: speciaal voor hen wordt daar dan Fun for Kids georganiseerd. 's Avonds volgt nog een jachthoornconcert in de Sint-Jozefskerk.

De festiviteiten op zondag starten met een brunch. Om 09u30 is er in de Sint-Jozefskerkkerk een bijzondere Sint-Hubertusviering. Op de middag verzamelt iedereen op het kerkplein voor 'The Meet'. Dat is het moment waarop de meute (de honden) en de jachtspannen door de Huntstaf aan het publiek worden voorgesteld. Na een aantal toespraken is er een wijding. Vervolgens trekken alle deelnemers in stoet naar het Nationaal Park der Hoge Venen, waar de eigenlijke slipjacht plaatsheeft. Niet-jagers kunnen de sfeer van de slipjacht opsnuiven door deel te nemen aan de fietstocht. Na afloop keert iedereen weer terug naar het Kerkplein, om daar ''The Kill' bij te wonen. De honden mogen dan een koeienpens eten. Een fanfare zorgt voor muziek. Het Vènerieweekend wordt afgesloten met de 'Afterhunt' in de feesttent.

(Voor een aantal activiteiten tijdens het Vènerieweekend moet toegangsgeld betaald worden. Soms is vooraf inschrijven noodzakelijk. Alle info hierover vindt u op de website van de organiserende vereniging - zie lager op deze feestfiche.)

Organiserende vereniging
Sint-Hubertus Slipjacht Vereniging vzw
Website van de vereniging
http://www.slipjacht.be
Publicaties van de vereniging
Bij elke editie van de slipjact wordt een programmaboekje uitgegeven, dat ook via de website geraadpleegd kan worden.
Andere activiteiten van de vereniging
De jachtafdeling van de Sint-Hubertus Slipjacht Vereniging vzw neemt ook deel aan slipjachten die door andere jachtverenigingen worden georganiseerd.
Contactgegevens
Lemmens Guy (voorzitter)