Dimpnadagen (Geel)

Dimpnadagen (Geel)
Tijdstip
Mei 2010 (vijfjaarlijks evenement)
Locatie
Geel
Algemene info

Geel wordt wereldwijd geroemd om zijn gezinsverpleging waarbij psychiatrische patiënten worden opgevangen in de warmte van een gastgezin. Aan de oorsprong hiervan ligt de legende van Dimpna, de Ierse koningsdochter die door haar vader in een vlaag van waanzin vermoord werd. Geel herdenkt deze legende om de vijf jaar en brengt dan hulde aan zijn patroonheilige. Sinds 2005 worden alle festiviteiten gebundeld onder de naam Dimpnadagen, met GheelaMania en de St.-Dimpnaommegang als belangrijkste pijlers.
GheelaMania is een uniek belevenisspektakel met meer dan vierhonderd acteurs en dansers. Begeleid door muziek en zang brengt GheelaMania de belangrijkste taferelen uit het roemrijke verleden van de Barmhartige Stede. De voorstellingen in 2005 sloegen de 10 000 toeschouwers met verbazing. Een totaalspektakel van dergelijke omvang en met zo’n hoog niveau was zelden gezien. Ook in 2010 zal GheelaMania niet ontbreken op het programma. Met een nieuwe show en op nieuwe locaties.
Naast GheelaMania zal ook in 2010 opnieuw een ommegang door de Geelse straten trekken. In een kleurrijk choreografisch en muzikaal geheel brengt de St.-Dimpnaommegang een levendige en beeldrijke evocatie van de geschiedenis van Geel en de legende van Dimpna.
Naast Gheelamania en de Sint-Dimpnaommegang worden er nog tal van nevenactiviteiten georganiseerd tijdens de Dimpnadagen.

 

Wil je meer weten over de Heilige Dimpna en Geel? Neem een kijkje op: http://www.youtube.com/watch?v=awsnEl4f5Y0&feature=related 

Organiserende vereniging
Stad Geel, dienst Toerisme
Werking van de vereniging
De dienst is verantwoordelijk voor de organisatie van de vijfjaarlijkse Dimpnadagen ter ere van de patroonheilige Sint-Dimpna.
Website van de vereniging
http://www.dimpnadagen.be
Publicaties van de vereniging
Naar aanleiding van de Dimpnadagen 2005 verscheen het boek "Ter ere van Dimpna": vol herinneringen aan de voorbije St.-Dimpnaprocessies, ommegangen en Dimpnaspelen. Dit boek is nog steeds verkrijgbaar op de Geelse toeristische dienst.
Contactgegevens
Toerisme Geel
Markt 1
2440 Geel
Telefoon: 014 56 63 80