Driekoningenfeesten (Kerksken (Haaltert))

De feestendatabank is verhuisd en kreeg een nieuw jasje!

De nieuwe feestendatabank is te raadplegen op de website van Histories vzw: https://historiesvzw.be/aanbod/databanken/feesten/

Veel feestplezier!

Driekoningenfeesten (Kerksken (Haaltert))
Tijdstip
de eerste of tweede woensdag en vrijdag na nieuwjaar
Locatie
Kerksken (Haaltert)
Algemene info

Driekoningen is een christelijk feest dat op 6 januari wordt gevierd. Het Bijbelverhaal dat aan de viering verbonden is, zegt dat kort na de geboorte van Jezus drie wijzen uit het Oosten een ster zagen schitteren. Caspar, Melchior en Balthasar besloten deze heldere ster te volgen en kwamen zo tot in Bethlehem. Daar begroetten ze de pasgeboren Jezus  in de stal en schonken ze hem goud, wierook en mirre schonken.

In Kerksken vormt dit bijbelse verhaal het uitgangspunt voor een bijzondere feesttraditie. Sinds 1974 organiseert het Feestcomité Kerksken namelijk jaarlijks de Driekoningenfeesten. Deze festiviteiten worden opgesplitst in twee delen. Op de eerste of tweede woensdag van het jaar is er een Kindermiddag. Het belangrijkste onderddel van dit Kinderdriekoningen is de verkleedwedstrijd. Onder begeleiding van het Feestcomité Kerksken maken de kinderen ook een rondgang door de gemeente. De middag wordt afgesloten met een prijzenworp op de speelplaats van de Basisschool in de Wolvenstraat. Daarna wordt nog een prijs uitgereikt aan alle verklede kinderen.

Het tweede deel van de Driekoningenfeesten in Kerksken volgt twee dagen later, op vrijdag, en wordt in de lokale feestzaal van Kerksken gehouden. Dit deel van de Driekoningenviering is eveneens als een verkleedwestrijd opgevat, maar richt zich op volwassenen. Er zijn twee wedstrijdcategorieën: een voor groepen van 3 tot 8 personen en een voor groepen van 9 personen of meer. Van de deelnemers wordt niet alleen verwacht dat ze zich op een originele manier verkleden, maar ook dat zij een lied of sketch brengen die naar het driekoningengebeuren verwijst. De jongste tijd evolueert dit meer en meer naar een aangepaste versie – van doorgaans meerdere liedjes - waarin plaatselijke, regionale, of zelfs nationale toestanden worden gehekeld of het handelen van publieke personen tegen het licht wordt gehouden. Alle deelnemers worden beoordeeld door een jury, die geldprijzen aan alle deelnemende groepen toekoent. Daarnaast worden er ook een publieksprijs, een persprijs en een prijs voor de klederdracht uitgereikt. Om 1u 's nachts volgt nog de Jeneverworp op het Kerkplein, met meteen daarna een prijsuitreiking.

Organiserende vereniging
Feestcomité Kerksken
Werking van de vereniging
Het Feestcomité organiseert socio-culturele activiteiten. Op die manier wil het comité ontspanning aanbieden en het sociaal contact in de buurt bevorderen.
Website van de vereniging
http://www.kerksken.be
Andere activiteiten van de vereniging
Het Feestcomité van Kerksen organiseert jaarlijks ook:
- de Bergfeesten (Kermis Ten Berg) in juni
- een Zomerkoers in juli
- een Spel Zonder Grenzen eind juli
- een Eetfestijn in september
- een Quizavond in december
Contactgegevens
Roelandt Laurent (voorzitter)
Driehoek 97
9450 Haaltert
Telefoon: 053 83 64 71