Carnaval met driekoningenviering (Zottegem)

Carnaval met driekoningenviering (Zottegem)
Tijdstip
eerste weekend van januari
Locatie
Zottegem
Algemene info

Sinds 1956 trekt er elk jaar, op de eerste zaterdag van januari, een carnavalsstoet door het centrum van Zottegem. De organisatie van die stoet is in handen van het Feestcomité. Aanvankelijk wilde men met deze stoet het driekoningenlopen stimuleren.

In de loop van de jaren heeft het Feestcomité behalve de stoet ook heel wat nevenactiviteiten op het programma gezet. Vanaf 1970 werd jaarlijks een Winterfee verkozen. In 1971 werd het ziekenbezoek een vast onderdeel van het carnavalsweekend. Van 1973 tot 1977 was er op het marktplein een biggenworp tussen de verschillende passages van de stoet. Sinds 1977 werd de Winterfee vervangen en opgevolgd door de Prins Carnaval. 

Prins Carnaval neemt op donderdagavond de symbolische stadssleutel in ontvangst van de burgemeester. Zo gaat het carnavalsweekend officieel van start. Op zondag staat er sinds de beginjaren van het feest een kindercarnaval met verkiezing van een jeugdprins en -prinses op het programma. Ook de carnavalsmiddag voor senioren, die in 1994 aan zijn eerste editie toe was, groeide in het voorbije decennium uit tot een bijzonder populaire carnavalsactiviteit. Hierbij worden ieder jaar een Keizer en Keizerin verkozen. Sinds 2003 is ook het bezoek van de Prins en de Keizer aan de sociale werkplaats een vaste waarde in het programma.

Lange tijd werden alle winteractiviteiten in Zottegem onder de noemer de Winterfeesten gebundeld. De naam van het feestweekend in Zottegem veranderde gaandeweg van Winterfeesten in Driekoningenstoet en Driekoningencarnaval. Omdat er al jaren geen Driekoningen meer meeliepen in de stoet, werd in 1990 voor de naam Zottegem Carnaval gekozen. Het is een van de eerste carnavalsstoeten van Vlaanderen.

Nog altijd wordt er op Driekoningen sterzingen georganiseerd in de rust- en verzorgingstehuizen in Zottegem en de deelgemeenten.’s Avonds wordt er verder gezongen in diverse herbergen in het centrum en de deelgemeenten, waar ook gratis wafels worden aangeboden.

(Bron: Zottegems Genootschap voor Geschiedenis en Oudheidkunde, Handelingen, XII, 2007, p. 203-208)

Organiserende vereniging
Feestcomité Zottegem
Werking van de vereniging
Het Feestcomité staat in voor de organisatie van niet-rechtstreeks commercieel gerichte feestelijkheden. Daarnaast verleent het Feestcomité ook zijn medewerking aan andere verenigingen.
Contactgegevens

Rodestraat 84
9620 Zottegem
Telefoon: 09 360 38 93